A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Továbbra is lendületesen szárnyal a magyar gazdaság

A magyar gazdaság növekedési lendülete az első negyedévben is kitartott, Magyarország gazdasági teljesítményét tekintve az Európai Unió tagországainak sorában az elsők között foglal helyet - mondta a pénzügyminiszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
Az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 5,3 százalékkal, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva és kiegyensúlyozva 5,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az előző negyedévhez mérten 1,5 százalékos volt a gazdasági növekedés a szezonálisan, naptárhatással kiigazítva és kiegyensúlyozva.    

Varga Mihály kiemelte, az első három hónapban mért 5,3 százalékos GDP-bővülés hátterében elsősorban a beruházások, az export és a munkahelyek számának bővülése, a bérek emelkedése áll. Külön kiemelte, hogy az export a világgazdaság lassulása ellenére is növekedni tudott az európai és az Európán kívüli piacok tekintetében egyaránt.    

Elmondta, hogy idén és jövőre is 4,1 százalékos GDP bővülésre számít a kormányzat, amit alátámaszt az ipar teljesítménye, a beruházások bővülése, az hogy a keresetek növekedésével élénkül a fogyasztás, a belső kereslet.    

Varga Mihály felidézte, az elmúlt évtizedekben egyszer volt példa az idén az első negyedévben mért 5,3 százaléknál magasabb gazdasági növekedésre, mégpedig 2000 első negyedévében. Akkor azonban a miniszter szerint a gazdaság bővülése együtt járt az államadósság növekedésével is, azaz a 2000-es évek elején, közepén a gazdasági növekedéshez eladósodottság párosult.    

„Most nem erről van szó”, az államadósság mértéke már 8 éve folyamatosan csökken, az államháztartási hiány visszafogott, mindez azt mutatja, hogy új szerkezetű gazdasági növekedés valósul meg Magyarországon – fogalmazott Varga Mihály.    

Beszámolt arról is, hogy szerdán megkezdi a kormány a jövő évi költségvetés tárgyalását, a tervei szerint a 2020-as költségvetés tervezetét június 4-én tudják benyújtani az Országgyűlésnek.

A jövő évi költségvetésben is lesz egy nagyobb összegű tartalék – ez az ideiben meghaladta a 300 milliárd forintot – azért, hogy Magyarország felkészülten fogadhasson egy esetleges hirtelen irányváltást az európai vagy a világgazdaságban – jelentette ki Varga Mihály.

A Pénzügyminisztérium (PM) által az MTI-nek szerdán eljuttatott közlemény szerint míg az Európai Unió átlagos növekedése az első negyedévben 1,5 százalék lehet, a magyar gazdaságé ennek mintegy 3,5-szerese, ezzel – a rendelkezésre álló adatok alapján – Magyarország az első helyen áll a tagállamok rangsorában. Hozzáteszik: a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy a magyar gazdaság növekedése fenntartható pályán, az uniós átlagot meghaladó mértékű maradjon.

A magyar gazdaság 2010 óta összességében 28,6 százalékkal bővült, az esetleges jövőbeli külső kockázatokra tekintettel a költségvetési tervezés középpontjában a családok támogatása mellett a gazdaságvédelmi intézkedések állnak – olvasható a tárca közleményében.

Meghaladta a várakozásokat a GDP növekedése

Felülmúlta a piaci várakozásokat a bruttó hazai termék (GDP) első negyedévi 5,3 százalékos növekedése az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, akik ugyanakkor a következő negyedévekben fokozatos lassulásra számítanak.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője jelezte: jelentősen gyorsult az ipar és különösen az építőipar kibocsátása, a kiskereskedelmi forgalom gyorsulása továbbra is élénk fogyasztásra utal, a külkereskedelmi egyenleg csökkenése pedig az ipari termelés élénkülésének köszönhetően kisebb mértékben rontotta a GDP-t.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte, hogy a magyar gazdaság továbbra is jól teljesít, ezzel az adattal várhatóan ismét az uniós országok élvonalába tartozhatott. Az erős teljesítmény ellenére úgy véli, hogy a GDP-növekedés 2019 egészében veszíthet tavalyi lendületéből.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője hangsúlyozta, a kiugró magyar bővülés egy nem annyira kedvező külső környezetben következett be, Magyarország legfontosabb export célországa, Németország növekedése nem érte el az 1 százalékot. A szakértő az első negyedéves adat alapján arra számít, hogy a gazdaság növekedése az év egészében meghaladja a 4 százalékot.

5,3 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye 

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 5,3 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 5,2 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán Budapesten.

A GDP az előző negyedévhez viszonyítva 1,5 százalékkal bővült a kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint.

A növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben – közölte a KSH.    

Az első negyedéves bruttó hazai termék növekedése az ideinél 2000 első negyedévében volt utoljára magasabb, 5,6 százalék.

Tavaly az év első három hónapjában a bővülés a nyers adatok szerint 4,6 százalék, 2017-ben 4,5 százalék volt. A kiigazított adatok alapján az első negyedéves GDP 2018-ban 4,9 százalékkal, 2017-ben 4,1 százalékkal nőtt.    

A bruttó hazai termék idei első negyedévének második becslését május 31-én közli a KSH.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések