A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Steinmeier: a békét nem lehet magától értetődőnek tekinteni Európában

A békét és az Európai Uniót nem lehet magától értetődőnek tekinteni - jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő pénteken Ljubljanában, hivatalos látogatásának második napján.
Borut Pahor szlovén államfővel közösen megtartott sajtótájékoztatóján arra kérte az Európai Unió (EU) állampolgárait - főleg a fiatalokat -, hogy minél nagyobb számban szavazzanak a május 23-26. közötti európai parlamenti választásokon. 

Mint mondta: Európában évszázadokon át háborúk dúltak, és az 1950-ben a világ elé tárt Schuman-nyilatkozat betekintést nyújtott a múlt nagy tanulságaiba. 

"Úgy hiszem az egyesült Európa az egyetlen igaz lecke, a legjobb lecke, amelyet ez a kontinens kaphatott - mondta. 

Kiemelte: világossá kell tenni az ifjú nemzedék számára, hogy semmi sem garantált, kivéve, ha energiát fektetnek bele és táplálják. 

A két politikus megvitatta az EU előtt álló kihívásokat Nagy Britannia kiválásától az EU-ból (Brexit) a migrációig.

A nyugat-balkáni országok és az EU-bővítésével kapcsolatban a berlini folyamatra hivatkozott Steinmeier, mint a problémák azonosításának és az előrelépésnek a platformjára. Itt utalt Görögország és Észak-Macedónia megállapodására utóbbi névváltoztatásáról. 

Pahor szerint a Nyugat-Balkán egyes országai csalódottak lesznek, ha az Európai Tanács júniusban nem hoz döntést az EU-hoz való csatlakozásukról.

Emlékeztetett, hogy a Brdo-Brijuni-folyamat vezetői csütörtökön Tiranában aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben sürgetik az EU-t, hogy kezelje "geopolitikai jelentőségű kérdésként" a nyitást a térség felé. Hozzátette azonban, hogy a bővítés valószínűleg nem lesz a legfőbb kérdés, amellyel az újonnan megalakuló Európai Bizottságnak foglalkoznia kell, a Brexit és a migráció kérdése sürgősebb lesz. 

Amennyiben az EU megnyitja ajtaját eme egyedi jellemzőkkel rendelkező országok előtt az elkövetkező tíz évben, az segít megoldani a kétoldalú kérdéseket is - húzta alá.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések