Hirdessen itt

Három új alkotmánybírót nevezett ki Romániában a parlament és az államfő

A bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjeit választotta alkotmánybírónak kedden a román parlament mindkét háza.
A szenátus Cristian Deliorgát, a konstancai ítélőtábla bíráját, a képviselőház pedig Gheorghe Stant, az igazságszolgáltatás szereplőinek bűncselekményeit kivizsgáló újonnan alakult speciális ügyészség (SIIJ) vezetőjét szavazta meg alkotmánybírónak.

A bukaresti ellenzéki média szerint a testület részleges megújítása feszültséget okozott a szociálliberális kormánykoalícióban, mivel a kisebbik kormánypárt, a - Calin Popescu Tariceanu szenátusi házelnök által vezetett - liberális ALDE azt remélte, hogy ő nevesítheti a szenátus által kinevezett alkotmánybírót. A szenátusban azonban a PSD-nek az ALDE nélkül is többsége van, így végül keresztülvitte akaratát.

A kilenctagú román alkotmánybíróság tagjait a kétkamarás román parlament szenátusa, illetve képviselőháza, valamint az elnöki hivatal nevezi ki. Az alkotmánybírák mandátuma kilencéves, a testület háromévente részlegesen megújul, amikor mindhárom intézmény új tisztségviselőt nevez ki a lejárt mandátumú alkotmánybírák helyére.

A jobboldali Klaus Iohannis államfő tavaly nyáron lemondott volt elnöki tanácsadóját, Simina Tanasescu alkotmányjogászt nevezte ki június 9-i hatállyal alkotmánybírónak.

A román alkotmánybíróság nem az igazságszolgáltatás része, hanem a parlament, a kormány és a helyhatóságok által hozott jogszabályok felett gyakorol alkotmányossági kontrollt, és gyakran a törvényhozás harmadik kamarájaként emlegetik.

Mivel határozatai megfellebbezhetetlenek, az alkotmánybíróság számos nagy horderejű politikai vitát döntött el az utóbbi években. Egyebek mellett az alkotmánybíróság érvénytelenítette azt a népszavazást, amelyet 2012-ben Traian Basescu akkori jobboldali államfő leváltásáról rendeztek, tavaly pedig a taláros testület döntése kényszerítette a jobboldali Klaus Iohannis államfőt arra, hogy leváltsa a kormányoldal által bírált Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyészt.

Bár az alkotmánybírák elvileg mindenféle politikai befolyástól függetlenül döntenek, a bukaresti sajtó azt feltételezi, hogy annak a politikai tábornak kedveznek, amelyiknek kinevezésüket köszönhetik. Ennek a logikának az alapján azt feltételezik, hogy júniustól megerősödik a PSD befolyása a román alkotmánybíróságra.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések