A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Természetes anyagcsere-pörgetés: humbug vagy létezik?

Sokféle diétáról lehet azt hallani, hogy "felpörgeti az anyagcserét". De létezik-e egyáltalán ilyesmi? Tehetsz-e azért, hogy a szervezeted gyorsabban tudjon kalóriákat égetni?
A válaszhoz először is az anyagcsere fogalmát kell tisztázni, ami nem is olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Olyan hormonok és enzimek bonyolult hálózatáról van ugyanis szó, melyek nemcsak, hogy "üzemanyaggá" alakítják a bevitt tápanyagot, hanem azt is befolyásolják, hogy az üzemanyag milyen hatékonysággal kerül felhasználásra a szervezetben.

A kalóriaégetés sebességét többek között a kor, a nem, illetve a testsúly és az izomarány határozza meg. Általános érvényű megfigyelés, hogy:

a negyedik iksz betöltése után évtizedenként nagyjából 5%-kal lassul az anyagcsere;
 a férfiak jellemzően több kalóriát égetnek, mint a nők nagy része;
 minél izmosabb valaki, annál magasabb az úgynevezett metabolikus rátája, tehát annál fürgébb az anyagcseréje.

És az sem titok, hogy ez az egész folyamat nem feltétlenül igazságos, hiszen öröklött tényezők is szerepet játszanak benne: akadnak, akinél ezek a hormonális és enzimfolyamatok "gyárilag" gyorsabban mennek végbe.

Jó hír viszont, hogy "karcsúság gén" híján is tehetsz érte, hogy a tested tempósabban égesse a kalóriákat. Az elsőszámú – tudományos alapokon nyugvó – tipp ehhez nem más, mint az edzés. Lényegében a sport a legnyilvánvalóbb, legtöbbször bizonyított anyagcsere-pörgető intézkedés.

A titok csupán annyi, hogy aki rendszeresen mozog, az izmosabb, az izmok pedig gyorsabban "szippantják fel" az energiát. Az ideális testsúly elérésével és megfelelő izomtömeggel elérhető egyfajta optimális, a korábbinál lényegesen gyorsabb anyagcsere. Bizonyos edzésmódszerek – például az intenzív intervallum tréning – különösen hatékonyak ebből a szempontból.

 Apró trükkök, amik segítenek

A sportoláson kívül semmi más anyagcsere-pörgető csodamódszerről vagy csodaszerről nem tudunk beszámolni. Ezzel együtt azonban léteznek olyan apró trükkök, amelyekkel ugyancsak valós, de kevésbé átütő hatást lehet elérni. A továbbiakban ezeket fogjuk felsorolni azzal az intelemmel, hogy kiegészíthetik ugyan az edzés anyagcsere-gyorsító hatását, ám semmiféleképpen sem pótolhatják.

Fűszerek.

Kutatások bizonyítják, hogy a csípős paprika bioaktív összetevője, a kapszaicin serkenti az anyagcserét, ráadásul még a teltségérzetet is segít hamarabb elérni. Mindössze 10 gramm pirospaprika (ami 30 mg kapszaicinnek felel meg) az elfogyasztása után 25%-kal gyorsabb anyagcserét eredményez.

Ez az arány elég vonzó, a hatás viszont csupán rövidtávú. A csípős paprikán kívül a gyömbér, a szegfűszeg, a cayenne-i bors, a koriander, a babérlevél és a mustármag is hasonló tulajdonsággal bír.

Koffein.

A kávé, a tea – és minden egyéb koffeintartalmú ital – ugyancsak hozzájárul a kalóriák gyorsabb égetéséhez. A koffein előnye, hogy fogyasztás után akár három órán keresztül is képes magasabban tartani a metabolikus rátát. De ennek ellenére sem érdemes túlzásba vinni a fogyasztását, mert napi 300 mg-os bevitel fölött (ami körülbelül három kávénak felel meg) az egészségügyi kockázatok felülmúlják az előnyöket.

Vigyázat! Az energiaitalok becsapósak lehetnek, mert bőségesen előfordul bennük koffein, ám rendkívül magas cukor- vagy édesítőtartalmuk miatt mégis árthatnak az anyagcserének.

Folyadékpótlás.

Sajnos már "enyhe folyadékhiány" esetén is mérhetően lassul az ember anyagcseréje, ami számszerűleg 2%-os folyadékszint-csökkenést jelent. Az Utahi Egyetem munkatársai kimutatták, hogy azoknak lényegesen gyorsabb az anyagcseréje, akik naponta 1,9-2,8 liter vizet isznak, mint azoknak, akik egy literrel is beérik.

Ha elhatározod, hogy mindennap elkortyolsz legalább egy nagy üveg vizet, máris teljesítheted a célt.

Gyakoribb étkezés.

Figyelem: a "gyakrabban" egyáltalán nem jelenti azt, hogy "többet"! A kisebb mennyiségű, de többszöri táplálékbevitel turbó fokozatba kapcsolja az anyagcserét, így összességében több kalóriát tud elégetni a szervezet.

Persze, ez is egyéni tényezők függvénye lehet, de a tudósok úgy találták, hogy akinél sok óra telik el az étkezések között, annak általában az anyagcseréje lelassul, és hajlamosabbá válik a raktározásra – ilyen a test kompenzáló mechanizmusa.

Attól természetesen senki sem fog hízni, ha nagy ritkán kimarad egy-egy étkezés, ám a hétköznapok során mégis jó egyfajta következetességre törekedni. 

Több fehérje.

A protein megemésztése és feldolgozása nagyobb energiabefektetést igényel a szervezet részéről, mint a zsíroké vagy a szénhidrátoké. A kiegyensúlyozott táplálkozás jegyében érdemes tehát lecserélni a finomított szénhidrátokat alacsony zsírtartalmú fehérjeforrásokra.

Ezek közé tartozik például a csirke, a pulyka, a hal, a sovány marhahús, a hüvelyesek és a zsírszegény tejtermékek. 

A tablettákat inkább kerüld el!

Sok olyan étrend-kiegészítő készítmény létezik, ami anyagcsere-gyorsítást ígér. Ezeknek egy része valóban kihat azokra a hormonális és enzimfolyamatokra, melyeknek igen kényes az egyensúlya. A többi pedig egyszerűen "nem csinál semmit", csupán a pénztárcát apasztja.

Vannak olyan vényköteles gyógyszerek is, amiket kóros elhízás esetén szoktak az orvosok felírni. Ezek testi szinten segítenek szabályozni a természetellenesen megnövekedett étvágyat.

A legfontosabb, hogy szakorvosi felügyelet nélkül semmilyen anyagcsere-gyorsító szert ne alkalmazz – még akkor sem, ha rendkívül csábító a leírása! Válaszd inkább a rendszeres testmozgást, ami a világ legegyszerűbb, legpraktikusabb és leghatékonyabb anyagcsere-felpörgetője!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések