Hirdessen itt

Balesetveszélyes fasori fák kivágásába és pótlásába kezd a Főkert

Balesetveszélyes belvárosi fasori fákat vág ki és helyettük újakat ültet a Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt. (Főkert) a következő hetekben - mondta el a társaság vezérigazgatója szerdán budapesti sajtótájékoztatóján.
Szabó Jószef bejelentette: az elmúlt hetekben lezárultak a közterületi faállományt érintő felmérések, és ezek alapján megállapították, hogy a fővárosi közterületi faállomány "igen leromló egészségügyi állapotban van" és egyre sürgetőbbé válik azok ütemezett lecserélése "egy átfogó és átgondolt fasorrekonstrukciós munka keretében". A Főkert ezért átfogó és a közterületi környezetbiztonsági kockázatok minimalizálására irányuló farekonstrukciós munkákba kezd bele a következő hetekben - közölte.

Szabó József kiemelte, elsődleges szempont az emberi élet védelme, a balesetek, a fakidőlések, az ágleszakadások, azaz városi, környezetbiztonsági kockázatok lehetséges kiküszöbölése. Ha kell, akkor az ökológiai hasznosság ellenében is, amely "szakmai felelősség nem lehet politikai, vagy akár kampánytéma" - mondta.

Szabó József rámutatott: a balesetveszélyesnek ítélt, veszélyes, magas kockázatú fák esetében nincs mérlegelési joga a társaságnak, sürgősséggel meg kell tennie a szükséges veszélyelhárítási beavatkozásokat, mivel a súlyosan leromlott egészségi állapotban lévő fák esetében a kidőlés veszélyének a kockázata exponenciálisan növekszik.

A balesetek elkerülése érdekében a főváros kiemelten kezelt területein is kényszerűségből, igen komoly szakmai döntéseken alapuló, a város arculatát több évtizedre meghatározó "fasorrekonstrukciós" beavatkozásokat fognak végrehajtani a közeljövőben belvárosi helyszíneken. Így például a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Fehérvári úton, a Szilágyi Erzsébet fasoron, illetve az Andrássy úton is - közölte Szabó József.

Kitért arra, hogy a VI. kerületi Andrássy úti fasor Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon közötti szakaszán a 180 megvizsgált idős ostorfák közül 48 esetében javasolt farekonstrukciós terv előkészítése folyamatos ellenőrzés és szakszerű ápolás mellett, továbbá 18 idős, beteg, veszélyesen leromlott egészségi állapotban lévő fa esetében pedig kivágás javasolt, amelyeknél a fa kidőlése, vagy a törzs törése prognosztizálható, ezáltal a közterület használati biztonságot veszélyeztetik.

"Célunk és szándékunk egyértelmű és világos, bár a laikus, külső szemlélők számára olykor drasztikusnak tűnhetnek ezek a beavatkozások, a beteg faegyedek eltávolítása és a lehető legrövidebb időn belüli pótlásuk" - hangsúlyozta Szabó József.

Elmondta, szakmai és esztétikai szempontból általában az idős, legyengült egészségi állapotban lévő fasorok komplex rekonstrukciója lenne indokolt. Ilyenekre már vannak jó példák a közelmúltból is, mint például a III. kerületi Czetz János utcában, a VI. kerületi Munkácsi Mihály utcában, valamint az V. kerületi Semmelweis utcában végrehajtott rekonstrukció - tette hozzá Szabó József.

Megjegyezte azt is, hogy a Főkert mintegy 250 ezer fasori fát kezel a fővárosban. Szakembereik folyamatosan törekszenek az értékes, idős faállomány hosszú távú, de biztonságos fenntartására - mondta.

A vezérigazgató közölte azt is, hogy a Tarlós István főpolgármester által még 2016 őszén meghirdetett "10.000 új fát Budapestre!" program teljesítése április végére már 90 százalék felett áll majd. Továbbá májustól már mintegy 240 ezer saját előállítású egynyári virágot ültetnek ki a budapesti közparkokba, miután a jelenlegi 35 ezer hagymás növény elvirágzik.

Szabó József szólt arról is, hogy a parki fák állományának geodéziai, kertészeti felmérése és digitális térképeken történő fényképes adat idén nyáron zárul. Évtizedek óta nem volt ilyen mértékű és mélységű zöldkataszteri felmérés, a teljes hatmillió négyzetméter kiemelten kezelt zöldterületen befejeződött a felmérés - közölte.

Kérdésekre válaszolva Szabó József elmondta: egy évben 800-1000 fát vágnak ki, és körülbelül 4000-5000 fát ültetnek. A mostani munkák nagyságrendileg 50-55 nagy fát érintenek a belvárosban.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések