A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Azbej Tristan: Naponta 11 keresztényt ölnek meg, a világ mégis hallgat

Ez nem munka, hanem misszió – hangsúlyozta nagyváradi előadásában Azbej Tristan. A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára a Partiumi Keresztény Egyetemen felhívta hallgatósága figyelmét arra, hogy bár naponta tizenegy keresztény hal vértanúhalált, a probléma mégsem szerepel az ENSZ, az EU, vagy a globális szervezetek napirendjén… 
Azt szoktuk mondani az államtitkárságon, hogy nekünk nem munkánk van, hanem missziónk – nyitotta pénteki, nagyváradi előadását Azbej Tristan. Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár – aki a Királyhágómelléki Református Egyházkerület meghívására érkezett a városba, hogy átvegye a hívek által a szíriai keresztényeknek gyűjtött adományt – a Partiumi Keresztény Egyetemen tartott előadásában bemutatta a Hungary Helps – Magyarország Segít névre keresztelt program céljait és projektjeit.

A program keretében eljutnak az üldöztetést szenvedő, hányatott sorsú keresztény közösségekhez, így fel tudják mérni szükségleteiket és helyben, valós segítséget tudnak nyújtani – hangzott el. 

Azbej Tristan rámutatott: világszerte több mint 240 millió keresztényt üldöznek, naponta 11 Krisztus-követő vállalja a vértanúságot hitéért. A probléma mégsem szerepel az ENSZ, az EU, vagy a globális szervezetek agendájában.

Előadása során az államtitkár rámutatott: a saría által dominált országokban a keresztény közösségek abszolút védtelenek és kiszolgáltatottak. Ezekben az államokban nem ritka a bíróságok által rájuk kiszabott halálbüntetés sem. Példaként említette a világszerte ismertté vált keresztény édesanya, Asia Bibi esetét, akit munkatársai blaszfémiával vádoltak meg, a pakisztáni igazságszolgáltatás pedig megfelelő bizonyíték nélkül halálra ítélt. A nő végül közel egy évtizeden keresztül várta sorsát a halálsoron, míg – jelentős nemzetközi nyomás hatására – az ország legfelsőbb bírósága felmentette. A felmentő ítéletet követően százazerek kezdtek erőszakos tüntetésekbe Pakisztán nagyvárosaiban, Asia Bibi halálát követelve.

Bibi nem is pontos példája a helyzetnek, hiszen életben van – tette hozzá a valóságot bemutatva Azbej Tristan.

Az előadás során kitért Észak-Koreára is; a kommunista rezsimben pusztán a Biblia birtoklása is halálos ítéletet vonhat maga után. De emlékeztette hallgatóságát a dzsihadisták által kivégzett kopt keresztényekre, akiknek felvételei bejárták a világot, s akikre a keleti egyház ma szentként emlékezik. Mint mondta,

a keresztényüldözés – a közvélekedéssel ellentétben – nem a történelemkönyvekre korlátozódik; ma több keresztényt ölnek meg a hite miatt, mint Néró császár idejében.

Idézte II. Efrém Ignác pátriárkát, aki magyarországi látogatásakor elmondta: csak néhány nyugati politikus volt hajlandó segítséget nyújtani abban, amire valóban szükségük van, hogy a keleti keresztények megmaradhassanak szülőföldjükön. Ezzel párhuzamba állítva rámutatott: a kormány politikája arra irányul, hogy nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van. Ez az igazi humanitárius megoldás. 

Kifejtette: a Hungary Helps Program mozgatórugói ezért a szolidaritás és a praktikum: egyrészről keresztény kultúrájú országként kötelességünk segíteni az üldöztetést szenvedő keresztény közösségeken, másrészt be kell látni, hogy az európai társadalmak képtelenek integrálni akkora számú bevándorlót, ahányan be szeretnének vándorolni az öreg kontinensre. Meg kell előzni a problémát – tette hozzá.

A neoliberális agendával szembe menve kimondjuk, hogy üldözik a keresztényeket és segíteni kell rajtuk – nyomatékosította Azbej Tristan.

A Hungary Helps Program alapelveit ismertetve kitért arra, ne akarjunk okosabbak lenni, mint a szükséget szenvedő közösségek. Ők pontosan tudják, mire van szükségük, mi jelent segítséget – hallgassuk meg őket és a kéréseiknek megfelelően tegyünk erőfeszítéseket. A segítséget helybe kell vinni és ott kell biztosítani, ahol arra valóban szükség van.

Konkrét példákon keresztül bemutatta, miként segített a program Egyiptomban, a Fülöp-szigeteken, Irakban, Jordániában, Szíriában, Libanonban és Nigériában. Ezekben az országokban egészségügyi segítségnyújtás, munkahelyek létesítése, templomok, iskolák és lakóházak újjáépítése köszönhető a Magyarország Segít Programnak. Szólt az üldözött keresztény közösségek fiataljai számára életre hívott magyar tanulmányi ösztöndíjprogramról is, melynek célja, hogy versenyképes, magas színvonalú tudáshoz segítse e csoportok tehetséges hallgatóit magyarországi egyetemeken, a fiatalok pedig hazatérve közösségeik boldogulását szolgálhassák tudásukkal. 

Azbej Tristan ismertette az iraki Tell-Aszkuf település példáját, amely a magyar kormány támogatásának köszönhetően épült újjá az Iszlám Állam pusztítását követően, s ahová az 1300 elmenekült család közül 1000 már visszatért. Mint mondta, a Királyhágómelléki Református Egyházközség híveinek nyolcmillió forintos adománya hasonló szíriai projekt megvalósítását fogja támogatni. 

Hosszú idő után újra kereszteltek “Magyarország Leánya” templomában

A partiumi egyetemen tartott előadás keretében felszólalt két iraki fiatal is, akik a kormány által biztosított ösztöndíjprogram részeseként jelenleg hazánkban folytatják felsőfokú tanulmányaikat. 

A káld katolikus egyház tagjaként élő Nawar elmondta: csodálatos nap volt számára, amikor ösztöndíjas társaival az államtitkárság delegációjának tagjaiként találkozhatott Ferenc pápával. Mint mondta, a magyarok segítségnyújtása előtt elfelejtett közösség voltak, nem figyelt rájuk senki, még a saját kormányuk sem tudott nekik segíteni. Folyamatos bizonytalanságban voltak a jövőjükkel kapcsolatban, nem tudták, mi fog következni, sokáig csak azt tudták, hogy az ISIS erősödik és egyre nehezebb az élet. Terrortámadások, gyilkosságok történtek, a nemzetközi közvélemény pedig később sem figyelt rájuk. „Ahogy engem üldöztek, Titeket is üldözni fognak” – idézte a Szentírást Nawar, aki köszönetet mondott a magyaroknak minden támogatásért. 

A Quaraqoshból származó Husam tanúságtételében testvérükként jellemezte a magyar népet, amely, bár lélekszámát tekintve talán kicsi, Isten mégis naggyá tette, mert egészen különleges testvéri szeretettel tud lenni – mondta.

Előadása zárásaként Azbej Tristan arra kérte a partiumi magyarokat, továbbra is álljanak ki az üldözött keresztények mellett: imádkozzanak értük, legyenek hangjuk a nagyvilágban és cselekedjenek értük.

Azbej Tristan: Nagyvonalú és bőkezű a partiumi magyarok adománya

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések