Hirdessen itt

Az EJEB meghallgatást tartott egy szíriai család elutasított humanitárius vízumkérelme ügyében

Meghallgatást tartott az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerdán egy szíriai család ügyében, amelynek tagjai legális úton szerettek volna eljutni Aleppóból Belgiumba, hogy ott menekültstátusért folyamodjanak, de a hatóságok elutasították a humanitárius vízumra vonatkozó kérelmüket.
A belga hatóságok 2016 októberében utasították el a család kérelmét, egy belga bíróság azonban később úgy döntött, hogy az illetékes szerveknek meg kell adniuk a kérelmezett vízumot, de ennek nem tettek eleget.

A strasbourgi törvényszék legmagasabb fóruma, a tizenhét bíróból álló nagykamara előtt zajló tárgyaláson a panaszosok képviselői azon véleményüknek adtak hangot, hogy Belgium azeljárással négy pontját is megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének, köztük a kínzás tilalmáról, illetve a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes tárgyaláshoz való jogról szóló cikkelyeket.

A felperesek oldalán több civil szervezet is beavatkozott a perben, például az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH), az Emberi Jogi Liga (LDH) és az Európai Menekültügyi Tanács (ECRE).

Belgiumot támogatva tizenegy állam, köztük Ausztria, Csehország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Szlovákia adta elő az álláspontját.

A szóban forgó NGO-k képviselői elutasították azt a megközelítést, hogy egy állam kizárólag a saját területén történtekért vonható felelősségre, szerintük igenis felelős Belgium azután, hogy a család az ország libanoni nagykövetségéhez fordult.

Hangsúlyozták: elfogadhatatlan, hogy életveszélyben lévő személyeknek embercsempészek segítségével, gyakran halállal végződő útvonalakon kell eljutniuk Európába, hogy menedékkérelmet nyújthassanak be.

A bíróság épülete előtt a meghallgatás alatt többen tüntettek a család, illetve a humanitárius vízumok bevezetése mellett.

Szakértők szerint ítélet nagyjából hat hónap múlva várható az ügyben.

Az EJEB-hez az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértésére hivatkozva lehet fordulni, ha a panaszos már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, s nem járt eredménnyel. A testület határozatai kötelezőek az Európa Tanács 47 tagországa számára.

Az Európai Bíróság még 2017-ben kimondta, az uniós tagállamok nem kötelesek humanitárius vízumot kiadni az EU-n kívüli országok azon állampolgárainak, akik azért szeretnének a területükre belépni, hogy ott menekültstátust kérjenek, a nemzeti jog alapján azonban ezt szabadon megtehetik.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések