Hirdessen itt

Mire jó a gránátalma?

Több tudományos kísérlet is igazolja a gránátalma pozitív hatását a szervezetre. Mivel éppen most kezdődik a gránátalmaszüret, érdemes tudni, miért javasolt rendszeresen fogyasztanunk ezt a gyümölcsöt. 10 dkg gránátalmával a napi rostmennyiség körülbelül 44%-a biztosítható, ami jelentősnek mondható, hiszen a nők szükséges napi rostbevitele 22-28 gramm, a férfiaké pedig 28-34 gramm.
Tökéletes forrása a polifenolnak, amely gátolja a bőr öregedését, sejtjeinket frissen tartja, és segítségével megelőzhetők a krónikus betegségek. Segít a szervezetet megszabadítani a káros, rákkeltő anyagoktól. A benne levő tanninok (csersav) segítségével serkenti az immunrendszert és hatásosan csökkentheti a vérnyomást.

A gránátalma gazdag A-, C- és E-vitaminban, valamint vasban, ami elősegíti a vörösvérsejtek termelődését, fokozza az oxigénszállítást és gyorsítja a sejtek növekedését. Ideális vasforrás terhes nők számára. A gránátalmában lévő antocianinok gyulladáscsökkentők és az ereket is védik. A gránátalma az egyik legtöbb antioxidánst tartalmazó gyümölcs. Az antioxidánsok köztudottan elősegítik szervezetünk védekezőképességét a fertőzésekkel és betegségekkel szemben.

Egészséges kalóriabomba

A gránátalma egy közepes kalóriatartalmú gyümölcs, amely 100 grammonként 105 kalóriát tartalmaz. Ez soknak tűnhet, de ezek a kalóriák jótékony szénhidrátokból származnak, melyekből a szervezetünk képes energiát nyerni. A gyümölcs kedvező tulajdonságait tovább fokozza, hogy antioxidáns alkotórészei gyorsan felszívódnak és nem toxikusak.

A téli időszakban a légúti megbetegedések és influenza kezelésére az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő. Krónikus fáradtság, alacsony vérnyomás, vérszegénység esetén hat héten át, kúraszerűen napi 1,5 dl frissen préselt gránátalmalé fogyasztása javasolt. A gránátalma csökkenti a vér sűrűségét és az öregedéssel együtt járó vérrögképzési hajlamot is, ami jelentősen megnöveli az embólia és a szívinfarktus veszélyét.

A gyümölcs rendszeres fogyasztása előnyösen alkalmazható a klimaxos panaszok csökkentésére, így depresszió és csontritkulás ellen is, mivel egy hormonhoz hasonló hatású anyagot, ösztront tartalmaz.

„Gránátvitamin”

A gránátalmafa kérgét régen bélféregűzésre használták, emellett baktérium-, vírus- és parazitaellenes hatását is igazolták. Képes többek között a bélrendszeri candida-fertőzést megállítani, hiszen gátolja a káros gombák, élesztőgombák és baktériumok szaporodását.

A gránátalma héja és a gyümölcs leve évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga. Főzése során fekete színű tintát kapunk; a gyümölcs héja Indiában sárga és fekete fonalak színét adja.

A gránátalmát október és január között szüretelik. A gyümölcs sok-sok vörös bogyóból áll: fél pohár bogyó energiatartalma csak 80 kilokalória, és emellett 5 gramm rostot és 180 mg káliumot tartalmaz. Magjai lefagyasztva egy évig eltarthatók. A friss gránátalmát egy-két hétig tárolhatjuk szobahőmérsékleten, de hűtőszekrényben akár 2 hónapig is eláll.

A gránátalma felhasználási területe igen széleskörű. A hideg hónapok alatt fogyasszunk belőle minél többet, hiszen rengeteg vitaminnal, ásványi anyaggal és rosttal látja el a szervezetünket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések