Mégsem árt, ha kihagyjuk a reggelit?

Jó hír azoknak, akiknek reggel még nincs étvágyuk, illetve a nagy rohanásban nem tudnak megfelelően reggelizni: a Daily Mail szakértője szerint nem az számít elsősorban, hogy mikor eszünk, hanem az, hogy mit.
Reggelizzünk mint egy király, ebédeljünk mint egy polgár, és vacsorázzunk mint egy koldus - tartja a mondás. De az egyéni ízlés és időbeosztás következtében messze nem biztos, hogy mindenki egy-egy kiadós étkezéssel tudja (vagy szeretné) indítani a napját. A tudósok és számos tanulmány azonban arra figyelmeztet, hogy amennyiben nem reggelizünk, délelőtt hamar ránk törhet a farkaséhség, aminek következtében nem az egészségesebb harapnivalókat részesítjük majd előnyben, hanem a cukrosabb, zsírosabb falatokat. Ez pedig hosszú távon súlyos következményekkel járhat: például egy nemrég megjelent német tanulmány szerint 33 százalékkal magasabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál, akik nem reggeliznek.

De ez nem bizonyítja, hogy a reggelizés egészségesebbé is tesz - mutatott rá dr. Michael Mosley, az ismert író, televíziós személyiség és producer a Daily Mailen. Hozzátette, hogy az viszont tény, hogy a nap első étkezését rendszeresen beiktatók általában egészségesebb szokásokkal rendelkeznek: kevesebbet dohányoznak, aktívabbak, illetve általában mértéktartóbbak az alkoholfogyasztás terén. Tehát a pszichiáterként doktorált szakember szerint lehetséges, hogy valójában az egészségesebb életmódban rejlik a titok nyitja, nem pedig abban, hogy ki hány órakor szokott először enni egy nap.
A reggeli és a súlycsökkenés

Dr. Mosley felidézett egy érdekes tanulmányt, amelyben amerikai kutatók 300 túlsúlyos önkéntest kértek meg, hogy változtasson reggeli szokásán. Akik addig reggeliztek, 16 hétre le kellett mondaniuk erről, akik viszont nem reggeliztek korábban, a kutatás miatt rá kellett szokniuk. Az időszak végén mindkét csoport tagjait megmérték. Akik rászoktak a reggelire, átlagosan 0,76 kilogrammot fogytak a testsúlyukból, ami figyelemreméltó, viszont a másik csapat tagjai is majdnem ugyanennyit, 0,7 kilót adtak le átlagban. Dr. Mosley szerint a súlycsökkenés beindulása mögött csupán a szokások megváltoztatása áll, ami rövid távon valóban eredményezhet súlyvesztést.

Mi a helyzet az anyagcserével?

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy vajon a reggeli valóban beindítja-e az anyagcserét, dr. Mosley úgy fogalmazott: igen, az emésztési folyamatok beindulása után valóban több energiát fogunk elégetni. Ez a többlet azonban elég csekély, és csak az emésztés végéig tart ki. Tehát egy tápláló reggeli sem pörget fel minket egész napra, legfeljebb csak délelőttre.

A szerző szerint anyagcserénk szempontjából teljesen mindegy, hogy reggel 7 órakor eszünk-e először vagy délután 1-kor. Sokkal fontosabb viszont, hogy mit eszünk. Dr. Mosley is egyetért azzal, hogy egészségünk szempontjából jó, ha fehérjében gazdag étkezéssel indítjuk a napot, például tojással, sonkával, hallal vagy más sovány hússal. Többek között azért is, mert ezektől tovább érezzük majd jóllakottnak magunkat, és kevésbé kívánjuk a cukros, zsíros falatokat  - írja a Házipatika.com.

0 Megjegyzések

Hirdetés