A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Foszlós házi kalács, ahogy falun készítik: a nagyi kedvenc receptje szerint

A frissen sült, illatos, házi kalács sokkal, de sokkal csábítóbb, mint a bolti.
A népszerű péksüteményt majszolva neked is előjönnek a gyerekkori emlékek? Jó hír, hogy te is készíthetsz ugyanolyan finom és mutatós kalácsot, mint anno a nagyi. A tésztája édeskés, könnyű, és még másnap is finom, friss. Ízlés szerint kend meg vajjal, lekvárral, mézzel. Egy nagy bögre kakaóval vagy teával ideális reggeli az egész családnak.

Hozzávalók 12 szelethez:

50 dkg finomliszt
20 dkg aszalt gyümölcs
10 dkg vaj
3 dl tej
2.5 dkg élesztő
2 evőkanál porcukor
1 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom
1 csipet só

Tetejére
1 db tojás

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, majd keverd össze egy teáskanál cukorral és az élesztővel. Várd meg, míg felfut, azaz jó habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, és öntsd bele a megkelt élesztőt. Add hozzá a puha, szobahőmérsékletű vajat, a maradék cukrot, a tojást, a sót, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, az aszalványokat, és jól gyúrd össze. Lágy tésztát kell kapnod. Ha túl kemény, önts hozzá még kevés langyos tejet. Amikor a tészta egynemű, sima, takard le, és keleszd körülbelül 40 percig.
 
Ha a tészta a duplájára nő, gyúrd át újra, és sodorj a tésztából két vagy három rudat, majd fond össze. Rakd sütőpapírral bélelt tepsire, és keleszd még 15-20 percig. A tetejét kend meg egy villával felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd pirosra körülbelül fél óra alatt. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések