Breaking News

Hirdetés

A klasszikus szilvalekváros bukta receptje - Generációk óta így készül

A te szilvalekváros buktád is lehet olyan finom, mint a nagyié, csak kövesd ezt a receptet.
Az igazi nosztalgiasütivel bármikor, bármilyen körben nagy sikerre számíthatsz. Ha van egy kis tapasztalatod a kelt tészta készítésében, a buktasütést sem érzed majd nagy kihívásnak. A süti foszlós lesz, és sokáig finom friss marad. Szilvalekvárral töltve egyszerűen letehetetlen.

Hozzávalók 16 darabhoz:

50 dkg liszt
20 dkg szilvalekvár
7 dkg cukor
6 dkg vaj
3 dl tej
2.5 dkg élesztő
2 db tojássárga
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom
1 csipet só

Tetejére
1 db tojás

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy kiskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel, azaz várj körülbelül tíz percig, amíg jól megemelkedik, és habos lesz. Szitáld egy tálba a lisztet, rakd hozzá a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a sót, a tojássárgáját, majd öntsd hozzá az olvasztott langyos vajat és az élesztőt. Dagaszd meg, akkor az igazi, ha hólyagos, és elválik a kezedtől. A tetejére szórj kevés lisztet, takard le, és langyos helyen keleszd a duplájára körülbelül egy óra alatt. 

Ezt követően a tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki fél centi vastagra. Vágd fel 8x8 centis négyzetekre. Mindegyik közepére halmozz kevés szilvalekvárt, majd hajtsd össze, és a végeit alaposan nyomkodd meg. Rendezd a buktákat szorosan egymás mellé, egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejéhez a tojást verd fel, és kend meg vele a tésztát. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd aranybarnára körülbelül 30 perc alatt. Porcukorral megszórva kínáld.

Nincsenek megjegyzések