Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Omlós, illatos, narancsos galette: a hajtogatott pite jól bevált receptje

A visszahajtott szélű galette naranccsal megpakolva isteni, télies pite.
A galette házi készítésű pitetésztából sokkal jobb, mint bolti levelesből. Omlósabb és könnyedebb, ráadásul semmivel nem nehezebb elkészíteni, mint a hagyományos pitét. Lehet kör vagy téglalap formájú, de akár több mini sütit is készíthetsz. A sokféle változat közül a mascarponés-narancsos illik talán a legjobban a télhez. Langyosan a legfinomabb. 

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához
20 dkg liszt
10 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál hideg víz
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor

A krémhez
25 dkg mascarpone
12 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
narancshéj

A tetejére
3 db narancs
1 db tojás

Elkészítés:

A lisztet vegyítsd egy csipet sóval és a vaníliás cukorral. Morzsold össze a felkockázott, kis darabokra vágott vajjal. Ha jó morzsalékos, rakd hozzá a tejfölt és a vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Ha összeáll, és szép sima, csomagold folpack fóliába, és tedd a hűtőbe 30-60 percre. 

A mascarponét keverd simára a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal. Pihentetés után a tésztát nyújtsd ki, és kend meg a töltelékkel. Arra figyelj, hogy a szélétől két centire maradjon üres tésztacsík, majd szépen hajtogasd fel a mascarponés krémre. Rakd rá a karikákra vágott narancsot, a tésztát pedig kend le a villával felvert tojással. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg szép aranybarnára körülbelül 25-30 perc alatt. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések