A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy olyan ország elnöke pofázott bele a Brexit ügybe, melynek polgárai lassan éhen döglenek

London kérésére legfeljebb tisztázni lehet még a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás részleteit, újratárgyalni azonban nem - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóját követően pénteken.
Macron sajtóértekezletén kijelentette, létrejött egy megállapodás, az "egy igazán jó, az egyetlen lehető és legjobb megegyezés" mind a két fél számára, amelyet az unió már nem tud újratárgyalni annak ellenére, hogy sok aggodalmat kelt és a valóságtól eltérő sok elképzelés születik a szöveggel kapcsolatban.

Most a brit parlamenten a sor, hogy megtegye a következő és szükséges lépéseket a dokumentum elfogadásához - tette hozzá.

A francia kormány adópolitikája ellen hetek óta tartó, a gépkocsikban kötelezően tartandó, sárga láthatósági mellényről elnevezett sárgamellényesek megmozdulásaival kapcsolatban elmondta, Franciaországnak nyugalomra, rendre van szüksége és arra, hogy visszatérjen a rendes működéséhez. Hozzátette, nem hiszi, hogy a francia demokrácia képes elfogadni olyan párbeszédet, amely csak a közterületek elfoglalásával működik erőszakos cselekmények által.

Macron csütörtökön Brüsszelben úgy nyilatkozott, nem léphetnek előre azok az országok, amelyekben a vezetés nem veszi figyelembe az emberek jogos dühét. Hétfői bejelentése szerint egyebek mellett megemelik a minimálbért, járulékmentessé teszik a kétezer eurónál alacsonyabb nyugdíjakat, illetve adó- és járulékmentessé teszik a túlórapénzeket.

Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatóján kijelentette, meg van győződve arról, hogy a francia kormányfő folytatja reformprogramját, miután megfékezte a sárgamellényes tüntetők okozta válságot.

A kancellár hozzátette, jól átgondolt javaslatokra volt szükség ahhoz, hogy Macron válaszolni tudjon a tüntetők panaszaira. A megmozdulások szervezésének lehetősége a demokrácia része, amelynek azonban az erőszak nem képezi részét - tette hozzá.

Leo Varadkar ír miniszterelnök távozásakor úgy nyilatkozott, elégedett az unióban maradó 27 tagország vezetője által csütörtök éjjel, a Brexit ügyében elfogadott zárónyilatkozattal. Reményét fejezte ki, hogy a brit parlament mihamarabb elfogadja a kiválás részleteit rögzítő dokumentumot, hogy időben lezárható legyen a jövőbeni kapcsolatokról szóló egyezmény szövege is.

(MTI)

Megjegyzés küldése

1 Megjegyzések

isto'k üzenete…
Tu'lsàgosan puha véleményt gyakoroltok...Nem "fenéken billenteni" kell, hanem felakasztani...Nem méltatlankodni és "elégedetlenséget fejezni ki" ... hanem elzavarni manu militari ezt sok "politikuist"....E's nem Macron kijelentéseire hivatkozni....hanem ismertetni, hogy a Franciàk Macront hazaàrulo'nak tekintik...Dehàt ugy-e azt sem merjük kimondan, hogy Gyurcsàny egy hazaàrulo'....és a helyett, hogy biro'sàg elé àllitanànk a szem-kilövések miatt....hagyjuk öt bojho'ckodni a Parlamentben...."Jàrom ràtok gyàva népek, s maradékto'l àtok !"