Hirdessen itt

Magyarországi egyetemalapításról is tárgyalt Palkovics László Kínában

A kínai Csungking Egyetem meghívására tartott előadást az innovációs és technológiai miniszter a felsőoktatási intézményben 2018. november 7-én. A tárcavezető Magyarország és Csungking globális autóipari központi szerepére utalva az ágazati együttműködésekben rejlő további lehetőségekre, így a zalaegerszegi tesztpálya adottságainak kiaknázására hívta fel a figyelmet.
Kifejtette, hogy a minden korábbinál jobb magyar-kínai kapcsolatok kedvező hatásai az oktatási, tudományos, kutatás-fejlesztési kooperációk terén is megmutatkoznak.

Palkovics László előadásában hangsúlyozta, hogy a Budapesten és Csungkingban is irodával rendelkező Magyar-Kínai Technológia Transzfer Központ működését a jövőben érdemes lenne nemzeti szintre kiterjeszteni. A miniszteri látogatás alkalmából stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá a Magyar-kínai Technológia Transzfer Központ és a Kína–Dél-Ázsia Technológia Transzfer Központ (Jünnan) között. Az eddigi munka egyik fontos eredményeként Magyar-kínai Élelmiszertudományi Kutatóközpont jött létre, magyar és kínai szakemberek közös élelmiszerbiztonsági kutatást végeznek.

A 47 ezres hallgatói létszámmal rendelkező Csungking Egyetem az általános felsőoktatási rangsorokban és mérnöki, anyagtudományi, kémiai, számítástechnikai, matematikai képzéseivel is a szűk élmezőnybe, a legjobb 1 százalékba tartozik Kínában. Az államközi felsőoktatási együttműködések további erősítésének eszköze lehet egy kínai egyetem megalapítása Magyarországon. Palkovics László csungkingi tárgyalásai során ennek lehetőségeiről is egyeztetett a város és a vendéglátó intézmény vezetőivel.

A tárcavezető a Magyar-Kínai Technológiai és Innovációs Együttműködési Fórumon a digitális gazdaság jelentőségét hangsúlyozta. Kifejtette, hogy a magyar GDP ötöde közvetlenül vagy közvetve az ágazatból származik, ez a legmagasabb részarány Európában. A Fórumon a Kínában jelenlévő magyar infokommunikációs és élelmiszeripari vállalatok vezetői is részt vettek. A miniszter megbeszélést folytatott a magyar kormány stratégiai partnere, az Oroszlányban működő hazai leányvállalatánál több mint 1100 főt foglalkoztató Bohong vállalatcsoport képviselőivel is.

A délnyugat-kínai Csungking város és tartományi szintű közigazgatási egység az ország belső része gazdaságának és külkereskedelmének meghatározó tényezője. Itt jelölték ki Kína első nem-tengerparti fejlesztési területét, amely ipari tevékenységének három alappillére az autógyártás, az információs technológia és a magas minőségű alkatrészek előállítása. A város úttörő szerepet töltött be a Kína és Európa közötti közvetlen vasúti összeköttetés megteremtésében, 2014 áprilisa óta rendszeresen járnak innen transzkontinentális tehervonatok a németországi Duisburgba.

(ITM)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések