Hirdessen itt

100 éve ért véget az I. világháború

100 nap a győzelemig november 11-én a Viasat History-n!
Az I. világháborút lezáró fegyverszüneti egyezményt november 11-én írták alá, amely napra azóta az egykori szövetséges hatalmak nemzeti ünnepként tekintenek. A négy éves háború ugyanis olyan hadtechnikai innovációkat hozott magával, amelyek korábban nem tapasztalt mértékű pusztulást és emberáldozatokat hagytak maga után. Az I. világháború végső csatáit és fegyverkezését mutatja be a 100 nap a győzelemig című dokumentumdráma november 11-től a Viasat History-n!

Pontosan száz éve ezen a napon, 1918. november 11-én véget ért az I. világháború. A négy éven át tartó harccselekményeket lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásának emlékére november 11-ét a szövetséges hatalmak ünnepnappá nyilvánították, hogy megemlékezzenek a háborúban szolgált katonákról és a hősi halottakról. A megemlékezés egyik leghíresebb jelképe a vörös pipacs, mely motívum leginkább az Egyesült Királyság területén terjedt el. Az első világháborúban ugyanis olyan újfajta, pusztító erejű hadieszközöket vetettek be, amelyek korábban nem tapasztalt mértékű emberáldozatokkal jártak. Az elesett katonák mellett a hosszú csatározások teljesen lepusztult csatatereket hagytak maguk után, és a pipacs volt az egyik olyan növény, amely a kopár területeken is képes volt vörös virágzásba borítani a mezőket. 
1914. és 1918. között a harckocsin és a géppuskán kívül több olyan hadtechnikai újdonság mutatkozott be, amelyek meghatározták az I. világháború nagy csatáinak eredményét, majd a végkimenetelét. A háború utolsó időszakában a szövetséges ezredesek sorsdöntő csatára készültek, korábban nem látott hadi innovációkkal és csapatmunkával akartak véget vetni az éveken át tartó háborúskodásnak. Az úgynevezett „All Arms Warfare” hadviselést a tankok, a gyalogság, a tüzérség, valamint a légierő hadmozdulatainak összehangolása jellemezte. Emellett fontos technikai újítás volt az a hangradar, amely mikrofonok segítségével képes volt meghatározni, honnan érkezik az ellenséges lövedék. Az ágyúkat pedig már a tesztelések folyamán kalibrálták: bemérték a lövedék kezdősebességét és erejét, majd pontosan kiszámolták, hová fog becsapódni. Ezeknek köszönhetően a lövedékek 90%-a célba talált. A főleg védelmi funkciót szolgáló lövészárkokkal szemben pedig új vegyi fegyvert, mérgező vagy izgató hatású harci gázokat fejlesztették ki. 

A haditechnika az első világháborúban számos új, vagy alig ismert fegyver szolgálatba állítását hozta magával, amelyhez nagyon nehéz volt alkalmazkodni. Ezeket az újfajta hadműveleteket és a még soha nem látott összehangolt manővereket mutatja be a 100 nap a győzelemig című kétrészes dokumentumdráma. A filmszerű jeleneteknek, a történészek szakértő véleményének és a modern számítógépes grafikának köszönhetően megismerhetjük az I. világháború utolsó 100 napjának főbb történéseit a szövetséges ezredesek szemszögéből. 

Bemutató november 11-én 18:45-kor a Viasat History-n!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések