A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tegnap egész nap arról tárgyaltak Brüsszelben, hogy lehetne behozni a migránsokat. Végül ezt találták ki

Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) ideiglenes ügyvezetője indította az ülés, és ismertette az éppen időben elkészült friss jelentést a 2017-es uniós menekültügyi helyzetről. A bizottság ülésén egyébként az EU Menekültügyi Ügynökségéről és a Közös Európai Menekültügy Reformjáról szólt. 
Ezzel kapcsolatban 2017 júniusában politikai megállapodás volt tanács és parlament között, de Magyarország, Csehország és Lengyelország ellene szavazott. 2017 decemberében véglegesítették a szöveget, de tanács nem hagyta jóvá, mivel a rendelet szövege kereszthivatkozásokat tartalmazott. Az Európai Bizottság 2018. szeptember 12-én tett a lezárt dosszié kapcsán egy teljesen új javaslatot: amiben az eredeti 2016-os javaslatát módosítja új elemekkel, úgy hogy hozzáadja a 2017 júniusi politikai megállapodás eredményét. Ennek  DK-s Niedermüller Péter lett a jelentéstevője.

A beszélgetés egyhangúságát néha egészen érdekes vélemények tarkították, az EASO ideiglenes ügyvezetője kifejtette például, hogy a migrációs nyomás csökkent 2015 óta, 2017-ben csak 700 ezer kérelmet nyújtottak be, ami 44 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban, amit nagy visszaesésnek neveztek. Kiderült, hogy akik a nemzetközi védelmet kérik, a szíriaiak és az afgánok, ők célozzák leginkább az EU-t. A bizottság szerint az, hogy jóval kevesebb kérelmet nyújtottak be Németországban már befolyásolja a menekültügyi statisztikát. Megállapították, hogy annak ellenére, hogy összességében csökkent az EU-ban a benyújtott kérelmek száma még mindig egymillió elbírálatlan menekültkérelem van a rendszerben.

Brigit Sippel képviselő szerint egymillió migráns ügye nem jelent problémát, mert 520 millióan élünk az EU-ban, ezért ennyi kérelmező nem jelenthet gondot. Utána Ana Gomes is csatlakozott és feltette a kérdést, hogy van-e meg rá példa, hogy bizonyos országok csak a szőke keresztény embereket akarják befogadni. Ez a képviselő asszony a választ már nem várta meg, elment egy másik rendezvényre, ezzel is hangsúlyozva a feltevése “fontosságát”. Ugye egyértelmű, hogy melyik országokra gondolt?

Az ülésen kifejtették, hogy annak ellenére, hogy a migrációs nyomás csökkent, néhány tagállam állandóan a migrációs krízisről beszél, és bár a kérelem kevesebb, a politikai hisztéria fokozódik. Elhangzott az is, hogy a politika manipuláció rabjává vált a migráció kérdése. A beszélgetésnek még egy fontos momentuma volt, amikor az egyik képviselő elmondta, az EU Menekültügyi Ügynökséget még a mandátumok lejárta előtt el kell fogadniuk. A LIBE szavazott a jelentésről, a 39 igen szavazattal, 10 nem ellenében elfogadott dokumentumról a plenáris ülés is szavazni fog, ottani jóváhagyása esetén pedig az uniós képviselőtestület felszólítja majd az Európai Bizottságot, hogy március végéig tegyen javaslatot a védelmet kérő személyek legális beutazási lehetőségét megteremtő közösségi jogi keret létrehozására.

A humanitárius vízumot kiadó országok lehetővé tennék az érintettek belépését a területükre kizárólag a menedékkérelmük benyújtása céljából. A rendelet azonban nem kötelezné a tagállamokat ezek kiadására, csupán közös keretet hozna létre az így eljárni kívánók számára.

A dokumentum széleskörű kompromisszum eredménye, amellyel üzenetet küldenek a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők számára – hangsúlyozta Juan Fernando López Aguilar szociáldemokrata, spanyol EP-képviselő, a jelentés készítője. A kiélezett vita közben Cécile Kashetu Kyenge volt olyan kedves és felhívta a képviselőtársai figyelmét egy új veszélyre, az „afrofóbiára”, amely miatt hamarosan módosító indítványt fog benyújtani. A nap második felében Dimitrisz Avramopulosz is megjelent az ülésen, az EU migrációügyi uniós biztosa kifejtette, nem támogatják, hogy megvalósuljanak a belső határok mentén az ellenőrzések, ez ugyanis Európa számára visszaélést jelentene. kifejezte együttműködési szándékát a schengeni országokkal, hogy megszüntessék a belső határellenőrzéseket és helyettesítsék őket más eszközökkel, mint például rendőri jelenlétet határok mentén.

A VISSZATOLONCOLTAKAT IS INTEGRÁLNI KELL

Niedermüller Péter a délutáni órákban is hozta a formáját: szerinte azok a tagállamok jelentik mindenre a legnagyobb veszélyt, amelyeknek nem áll szándékában közös európai megoldást létrehozni, mert politikai egoizmus jellemzi őket. Nidermüller a társadalmi integrációt az egyik legfontosabb dolognak véli, szerinte kell egy közös európai modell erre, sőt, a képviselő a hazájukba visszatoloncolt migránsok, saját országukba való integrációjának segítését is az EU-nak kellene intézni.

AZÉRT VOLT AKI NEMMEL SZAVAZOTT

Gál Kinga fideszes EP-képviselő a közmédiának nyilatkozva elmondta, hogy nemmel szavazott, a humanitárius vízum ötlete ugyanis “újabb meghívót jelent Európába”, és ez a migráció megállításán fáradozó Magyarország számára elfogadhatatlan. Hozzátette, véleménye szerint a javaslat arról szól, hogy miként lehet a tagállami hatásköröket megszabdalva, szabályozásaikat felülbírálva minél több migránst betelepíteni. Emellett rámutatott, az érintettek az unióba megérkezve már szabadon utazhatnának, így kérelmük elbírálásának ideje alatt távozhatnának is az illetékes országból.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések