A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Német parlamenti elnök: korszerű hazafisággal lehet még jobbá tenni Németországot

Az állandó gondok és válságok közepette érdemes észrevenni, hogy a mai minden idők legjobb Németországa, amelyet az önbizalom, a higgadtság és a bizakodás hármasságán alapuló korszerű hazafisággal lehet még jobbá tenni - mondta Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke szerdán Berlinben a német egység helyreállításának 28. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.
A kereszténydemokrata (CDU) politikus hangsúlyozta, hogy egy nemzet "demokratikus érettsége" akkor válik teljessé, ha "elfogadja sokféleségét, és mégis képes a közös cselekvésre" viták, kompromisszumok és "mindenkinek elfogadható döntések" révén. 

A közösség erősítésének "gondolati kulcsa" a "különbözőség elfogadása, a legitim érdekek, vélemények és nézőpontok sokféleségének elismerése" és az, ha "nem a saját elképzeléseinket jelöljük ki minden dolgok mértékének" - mondta a Bundestag elnöke.

Aláhúzta: "senkinek sincs joga ahhoz, hogy kijelentse, egyedül ő képviseli a népet", hiszen a nép, "a szuverén" nem egységes, hanem "egymással vetélkedő erők sokasága, ezért a népakarat vitákkal formálódik ki".

Hozzátette: "a sokszínűség nemcsak egy szó a társadalmi valóság leírására, hanem egy érték", a sokszínűség egyik jellemzőjét, a származásbeli különbségeket pedig nem szabad mások "becsmérlése vagy kirekesztésére" felhasználni, ezért a jogállam teljes szigorával fel kell lépni a gyűlöletkeltés és az erőszak ellen - mondta Wolfgang Schäuble.

Kiemelte, hogy a sokszínűség, a globalizáció és a digitalizáció révén mind összetettebb a társadalom és bonyolultabb a világ, ezért egyre fontosabb az a kérdés, hogy mi tartja össze a társadalmat és hogyan boldogulhatnak tagjai a gyorsan változó körülmények között. Az egyént és az egyén szabadságát a középpontba állító demokratikus, jogállami modell mellett pedig "egyre inkább nyomakodnak előre" más típusú rendszerek, amelyek ugyan növekedést és jólétet ígérnek, de demokratikus részvétel és az egyéni szabadságjogok védelme nélkül.

Ezzek a rendszerekkel szemben a "nyitott társadalmak" képesek felismerni és kijavítani a hibákat, és így tudnak alkalmazkodni a változáshoz. "Ezt már sokszor bebizonyítottuk, ezért van okunk az önbizalomra" - mondta Wolfgang Schäuble.

Azonban az önbizalom helyett inkább a bizonytalanság és a borúlátás jellemző a mai német társadalomra, és a gazdasági sikerek nem öntudatossá teszik a németeket, hanem a lecsúszástól való félelmet erősítik bennük. 

Ezzel szakítani kell, nagyobb bátorsággal és a társadalom cselekvőképességébe vetett hittel kell a jövőbe tekinteni, és érdemes észrevenni, hogy a mai minden idők legjobb Németországa, melyet az önbizalom, a higgadtság és a bizakodás hármasságán alapuló "korszerű patriotizmus" tehet még jobbá - mondta a CDU-s politikus.

A határokon átívelő migrációval kapcsolatban kiemelte, hogy Németország jóléte nem független tágabb környezetének alakulásától, ezért tenni kell a válságok megoldásáért és támogatni kell a rászorulókat. A menekültek és migránsok befogadása is "fontos és helyes, de nem lehet korlátlan", mert túlfeszítené az ország és a társadalom lehetőségeit. 

Ezért el kell fogadni, hogy amint az ember, úgy a társadalom sem tökéletes, és el kell fogadni ezt a "tökéletlenséget" - mondta a Bundestag elnöke, figyelmeztetve: "aki a tökéletes társadalom kiépítésére törekszik, az diktatúrát épít".

A megosztott ország újraegyesítéséről szóló keletnémet-nyugatnémet államközi szerződés 1990. október 3-án lépett hatályba, a megállapodás révén az NDK az egyesült szövetségi köztársaság hat új tartományává vált. Az évfordulós ünnepségeket mindig a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája, a Bundesrat soros elnöki tisztségét betöltő tartomány, az idén Berlin szervezi.

A központi megemlékezést a főváros legrégebbi és leghíresebb operaházában, a Staatsoper Unter den Lindenben (Berlini Állami Opera) tartották a legfőbb közjogi méltóságok és a német politikai és kulturális élet vezetőinek részvételével.

A fővárosban már hétfőn elkezdődött az ünnepi program, amelynek legfőbb eleme egy nagyszabású szabadtéri fesztivál. Ezt Berlin kormányzati negyedében, a Brandenburgi kapu, a szövetségi parlament (Bundestag) épülete és a kancellári hivatal térségében rendezték meg, ahol mind a 16 tartomány és további több mint 200 partner, köztük alapítványok és társadalmi szervezetek mutatkoznak be. A szervezők egymillió látogatóra számítanak. 

A háromnapos fesztiválra egy sor művészeti alkotással is készültek, a fesztivál helyszíneit például Az egység köteléke (Band der Einheit) című installáció köti össze. Az alkotás az utak, terek burkolatára felfestett helységnévtáblákból áll, a sorozatban mind a 11 040 németországi település szerepel, így az összes látogató megtalálhatja az otthonát az egység ünnepén.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések