A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Beleszólt az ukrán-magyar vitába a NATO főtitkár

Stoltenberg az ukrán oktatási törvény miatt Magyarország és Ukrajna között kialakult feszültségre vonatkozóan elmondta: Magyarország értékes partnere az észak atlanti katonai szövetségnek, Budapest ugyanis számos területen járul hozzá a szövetség működéséhez. Hozzátette: Ukrajna is fontos partnere a NATO-nak, ezt tükrözi az is, a szövetség a legnagyobb mértékben e fenyegetéshez igazította kollektív védelmi rendszerét az utóbbi időszakban.
Tekintve, hogy a magyar szárazföldi erők harcértéke gyakorlatilag nulla és Trump elnök nyilvánosan is megkérdőjelezi a NATO közös védelmi garanciáját, érdemes közelebbről is megvizsgálni a konfliktust. 

Az Egyesült Államok ellenzi azt, hogy Magyarország az ukrán oktatási törvény miatti kétoldalú vita akadályozza a NATO és Kijev együttműködését – mondta az amerikai NATO-nagykövet a HVG-nek. Kay Bailey Hutchison hozzátette: az orosz agresszió által sújtott országnak ugyanis fontos lenne, hogy minden lehetséges eszközzel segítsük az orosz agresszió visszaverését, a szuverenitás helyreállítását, az ország stabilizálását, illetve a működő demokratikus intézményrendszer kiépítését.

A főtitkár Macedóniával kapcsolatban történelmi lehetőségnek nevezte az ország nevének megváltoztatásáról kiírt vasárnapi népszavazás eredményét. Kijelentette, a NATO kapuja nyitva áll, a szövetség kész harmincadik tagjának fogadni az országot, a csatlakozásról folytatott tárgyalások pedig akár már a jövő év első hónapjában lezárulhatnak. Ennek azonban fontos feltétele az alkotmányos stabilitás, valamint a névvita végleges lezárása

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések