A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Macskagyökér – ami drog a macskának, gyógyszer az embernek

A macskagyökér egy igen közkedvelt gyógynövény, és ráadásul azok közé tartozik, amelyeknek jótékony hatását még az orvosok is ismerik és elismerik, ezen túl pedig szívesen is ajánlják pácienseiknek. Elnevezése onnan ered, hogy az emberek számára kifejezetten büdösnek mondható szaga, a macskára izgató hatással bír.
Vonzza őket a számukra illatosnak nevezhető növény, és szívesen el is fogyasztják a gyökerét. Hozzá dörgölőzve szinte kábulatba esnek, és akár függővé is válhatnak tőle.

A macskagyökér gyógyhatásai

A macskagyökér már az ókorban is igen ismert és széles körben használt gyógynövénynek számított. Az ógörögök fájdalomcsillapító és emésztésserkentő hatást tulajdonítottak neki. Az idő haladtával pedig annyira népszerűvé vált, hogy a középkorra, amelyik főzet nem tartalmazott ebből a kellemetlen szagú növényből, nem is számított gyógyhatásúnak. A 17. században ajánlották pestisre, köhögésre, a nők havi ciklusának a rendezésére, de akár a hisztéria ellen is. Amerikában pedig por formájában sebek kezelésére alkalmazták.

A 19. századra érte el azt az alkalmazási területet, amelyre manapság is használják. Ezek pedig az álmatlanság, idegesség, fejfájás, szorongás, valamint a bél- és gyomorgörcsök. Habár ekkor még a hipochondria és az epilepszia ellen is alkalmazták a macskagyökeret.

A növény gyógyhatása hatóanyagaiban, az izovaleriánsavban, bornil-izovalerianátban, valtrátban, szeszkviterpénekben és az alkaloidokban rejlik, melyek valóban jótékony hatással vannak az idegrendszerre.

Elsősorban altatóként használják manapság, habár ez a hatása is annak köszönhető, hogy csökkenti az idegességet és szorongást. A kisebb és közepes alvászavarokkal küzdőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Sőt, a vényre kapható altatókkal szemben is előnyt élvez a macskagyökér, hiszen nincsenek mellékhatásai, nem lehet rászokni és a megfelelő mennyiség bevétele mellett a reggeli kábultság is elmarad.
Továbbá egyre gyakrabban alkalmazzák a szorongás kezelésére is, habár ez még viszonylag újkeletű a felhasználási módjai közül. A szintetikus gyógyszereket kerülők azonban egyre gyakrabban nyúlnak ehhez a gyógynövényhez.

Fontos elmondani, hogy az emberi felhasználáson túl, az állatok problémáinak orvoslására is alkalmazható, például idegláz vagy férgesedés esetén.

A macskagyökér felhasználása

A macskagyökeret ma már be tudjuk szerezni gyógyszertárakból is kapszulák, tabletták, géltabletták vagy tinktúra formájában, de önmagunk is elkészíthetjük belőle saját gyógyszerünket. Ehhez leginkább a szárított, feldarabolt gyökérből készült főzet a legalkalmasabb. Ennek elkészítéséhez 8-14 g gyökeret főzzünk meg 2 dl vízben. A leszűrt főzetből naponta 4-6 evőkanállal kell bevenni.

Fogyasztható a gyökér porrá törve is, melyből fél-1 g vehető be. Tinktúra készítésénél pedig a gyökér kipréselt levét egyenlő részben kell elegyíteni borszesszel a bevételkor.

Habár gyógynövényről van szó, fontos, hogy ne vigyük túlzásba a használatát! A hosszú használata, nagyobb dózisok szédülést, izgatottságot, émelygést, fejfájást, homályos látást okozhat. Várandós nőknek illetve szoptató anyukáknak pedig kifejezetten kerülendő a használata.

A macskagyökér szedése és tárolása

Bár a macskagyökér a szabadban is megtalálható, főleg ritkás erdőkben, vízparton, árok mentén és sziklás helyeken, a gyógyászati célokra használt növényt mégis inkább termesztik. A szabadon termetteket nem ajánlják fogyasztásra.

Ha magunk is neki szeretnénk látni a termesztésének, akkor ajánlatos az első növényt kertészetből beszerezni, mivel magról igen nehezen szaporítható. A megvásárolt növényünk majd úgyis elszórja a magjait, és az anyanövény közelsége javítja a kelési arányt.
A növények az első évben még nem virágoznak, az majd csak a második évtől várható. Ezáltal a betakarítás sem lehetséges a második év előtt, habár még inkább ajánlott a harmadik év erre, mivel a gyökér ekkorra éri el a kellő vastagságot, és mi egyébként is csak azt a részét használjuk majd fel. Igyekezzünk még az első fagyok előtt betakarítani, mivel nem szabad hagyni, hogy a gyökeret fagy érje.

Kiásás után mossuk meg, és ha az idő megengedi, akkor szárítsuk is meg a természetben, kissé árnyékosabb helyen. De száríthatunk alacsony hőfokon a sütőben is, a lényeg, hogy a gyökér ne maradjon gumiszerű. A szárítmányt ezután apróra daraboljuk és papírzacskókban tároljuk a felhasználásig.

Használjuk hát ezt a gyógynövényt bátran, de körültekintően! Mindig jobb a természetes megoldás, de mint mindenben, úgy itt is a kevesebb néha több.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések