A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Galagonya – teája hatékony szíverősítő és vérnyomáscsökkentő

A galagonya egy olyan növény, amely a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik és piros bogyókat terem. Jótékony hatásainak köszönhetően világszerte igencsak népszerű, nagy mennyiségben jelen van Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban, Észak-Afrikában, Délnyugat-Ázsiában, valamint több európai országban is. Egyéb népies megnevezései közé tartozik még a fehér tövis, Isten gyümölcse, valamint a gelegenye. A Kárpát-medencében négy fajtája népszerű: a rózsaképű-, az egybibés, a fekete- és a cseregalagonya.

A galagonya szedése

E növény levelei szórt állásúak, rombusz vagy tojásdad alakúak, a csúcsnál enyhén fogazottak, töviseik egyenesek és hosszúkásak, a friss hajtások általában csupaszok, virágai egybibések, többnyire körülbelül 8-15 mm szélesek. Apró, kemény és gömbölyded gyümölcsei vörös héjjal vannak bevonva, méretük nagyjából 6 és 10 mm közé tehető. Világszerte elterjedt növény, amely szakértők szerint több mint ezer alfajjal rendelkezik.

A galagonya egy olyan cserje, amely első sorban száraz tölgyesekben, bokorerdőkben és füves lejtőkön terem, szárazság- és fagytűrő, valamint a város szennyezett levegője sem gátolja meg a fejlődését. Ez a növény május-júniusban virágzik, a tavasz utolsó hónapjában fehér virágaival tűnik ki, augusztus és február között pedig piros gyümölcseiről lehet megismerni. Termését október környékén kezdik begyűjteni. Hajtásvégét gyógyászati célokra használják, virága és termése tehát egyaránt hasznosnak minősül. Virágát leginkább a májusi telihold idején ajánlatos beszedni.

A galagonya tárolása

A galagonya virágát legjobb, ha lezárva tartjuk száraz, de ugyanakkor hűvös helyen. A gyümölcsét ezzel ellentétben, meleg környezetben, akár közvetlenül a napra is kitehetjük száradni, ha ugyanis nem kap elég napfényt, akkor az elraktározott bogyók később megpenészedhetnek.

A galagonya felhasználása

A galagonya többek között flavonoidokat, procianidineket és triterpéneket is tartalmaz.

A növény szívre gyakorolt pozitív hatásai már a 19 században is közismertek voltak a népi gyógyászatban. A cserje levele, virága és termése egyaránt tartalmazza a szív egészségét szolgáló jótékony hatóanyagokat. A galagonyából főzött tea, illetve a növényből előállított egyéb készítmények érelmeszesedés, koszorú-érbántalmak, valamint magas vérnyomás ellen is kiváló, mivel erősítik a szívizom összehúzódásának erejét, illetve javítják annak vérellátását. Teát úgy készíthetünk belőle, hogy egy teáskanálnyi galagonyalevélre ráöntünk két dl forró vizet, 15 percig hagyjuk állni, majd leszűrjük a főzetet. Szívpanaszok esetén napi 2-3 csészényi teát érdemes belőle fogyasztani.
A galagonyából készíthető továbbá tinktúra és tabletta is, de remek fűszernek is bizonyul mártásokhoz és gyümölcszselékhez. A galagonya tinktúra a következőképpen készül: a cserje virágos ágvégéből összegyűjtünk egy csészényit, ezt összetörjük egy mozsárban, majd hozzáadunk kétcsészényi cseresznyepálinkát. Egy hónapig érleljük sötét helyen, ezt követően pedig szűrjük le és kezdjük el fogyasztani, maximum húsz napig, naponta kétszer egy mokkáskanálnyit főétkezések előtt. A növény termése továbbá felhasználható ízletes lekvár vagy likőr készítéséhez is.

A galagonya gyógyhatásai

A galagonya tehát elsősorban azok számára lehet különösen hasznos, akik valamilyen szívproblémával küszködnek, szakértők szerint azonban segít az egészség megőrzésében azáltal is, hogy hatékonyan táplálja a szöveteket és koleszterinszint csökkentő hatása is van az emberi szervezetre. Ez a növény komolyabb, fertőző betegségek ellen is nagy segítséget nyújthat, továbbá kitűnő vízhajtó, de remek stressz oldó, nyugtató és altató hatásai is közismertek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések