A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bazsalikom – kiváló fűszernövény és hatékony gyógynövény is egyben!

A bazsalikom (Ocimum basilicum) az ajakosak családjába tartozik, a népgyógyászatban németborsnak, királyfűnek, valamint bazsalikumnak is nevezik.
A királyfű megnevezését annak köszönheti, hogy elnevezése szinte minden nyelven a görög „basileus” szóból ered, amelynek jelentése: király, mindez valószínűleg fenséges, dús illata miatt van.

Ez a fűszernövény Ázsia meleg, trópusi vidékeiről származik. Mára már az összes kontinensen elterjedt, Magyarországon is már több száz éve termesztik. Már legalább 50-60 féle bazsalikom létezik a világon. Hazánkban többnyire két típus kapható: a nagy-levelű dél-európai és a kis-levelű afrikai fajta.

A bazsalikom termesztése

A bazsalikom igencsak meleg igényes növény, éppen ezért a márciusban elvetett magvak csírázáshoz 18 és 22 Celsius-fok közötti hőmérséklet szükséges. A növekedéshez pedig úgyszintén a 20 fok feletti hőmérséklet a legmegfelelőbb. Mivel fagyérzékeny növényről van szó, a hirtelen lehűlt levegő akár teljes mértékben meggátolhatja a fejlődését.

A legjobb, ha magvetéssel palántát nevelünk belőle, amit a fagyok elmúltával akár a szabadba is kiültethetünk. Ahhoz, hogy a bazsalikom virágozni tudjon rengeteg napfényre van szüksége, az árnyék a hideghez hasonlóan rossz hatással van rá. A bazsalikom a homokos, laza szerkezetű vályogtalajokban érzi magát a legjobban, kórokozója nincs, így növényvédelmet nem igényel.

A bazsalikom gyűjtése és tárolása

A bazsalikom évente kétszer szedhető!

Az első vágást tanácsos júliusban megejteni, amikor megjelennek az első virágok.

A második gyűjtésre pedig szeptemberben kell sort keríteni, mielőtt még túlságosan lehűlne a levegő.
E lágyszárú, aromatikus növény hajtásait tároljuk száraz, árnyékos helyen, majd ha megszáradtak, morzsoljuk le a hajtásokat és a széles, lándzsaalakú leveleket a szárakról.

A bazsalikom felhasználása

Ezt a jellegzetesen pikáns aromájú fűszernövényt igen sokoldalúan használhatjuk fel, kitűnő választásnak minősül például levesek, saláták, mártások, főzelékék, sültek és halétkek ízesítésére. Szárított leveleiből különleges aromájú tea főzhető. A régi időkben a falusi házakban azért neveltek bazsalikomot, mert a növény erős illatával távol tartotta a legyeket a lakástól. Mivel igencsak dekoratív növényről van szó, éppen ezért dísznövényként is alkalmazhatjuk otthonunkban, ráadásul ez már csak azért is előnyös, mert így mindig lesz otthon eredeti, saját termesztésű bazsalikomunk.

A bazsalikom gyógyhatása

A gyógynövény leveleiből készített tea kitűnő gyógyír köhögés vagy étvágytalanság esetén, de görcsoldónak, szél- és vizelethajtónak, valamint idegnyugtatónak is kiváló. Külsőleg is alkalmazható kelések borogatására, a levelekben található jótékony illóolaj ugyanis antibakteriális és gyulladásgátló is egyben.

A bazsalikom óvja a szervezetet a szabad-gyököktől, éppen ezért erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedés folyamatát és megakadályozza a betegségek kialakulását. Ez a növény nagymértékben tartalmaz A-vitamint, luteint, béta-karotént, káliumot, valamint különböző ásványi anyagokat: magnéziumot, mangánt, káliumot és rezet is. Leveleinek vastartalma nagyon magasnak mondható. A bazsalikomból készült kivonat hatékonyan csökkenti az asztma, a bronhitisz, az artritisz és számos bőrbetegség tüneteit. Ezzel a növénnyel csökkenthető a vér glükóz szintje is, ennél fogva a vércukorral kapcsolatos rendellenességek orvoslására is alkalmas. Bizonyos fajtáival nagymértékben csökkenthetők az ízületi fájdalmak is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések