A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csökkenő forgalomban erősödött a BUX a héten

Csökkenő forgalomban erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 37 171,41 ponton zárt pénteken, az előző heti záróértékénél 1387,93 ponttal, 3,88 százalékkal magasabban.
A részvénypiac heti forgalma 55,4 milliárd forint volt az előző heti 61,1 milliárd forint után, a vezető részvények  a Magyar Telekom kivételével erősödtek.

Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzése szerint kedvező hangulatban zajlott a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén a héten, a Mol és a Richter árfolyamának emelkedése támogatta a BUX indexet, pénteken az OTP piacára is megérkeztek a vásárlók. Amennyiben a nemzetközi befektetői hangulat nem romlik el, a jövő hét elején is folytatódhat a kedvező tendencia.

Az elemzésben felidézték, hogy kedden sikeres devizakötvény-kibocsátást hajtott végre az Államadósság Kezelő Központ. A 7 éves, euróban denominált kibocsátással 1 milliárd eurós forrásra tett szert az állam, rendkívül magas befektetői érdeklődés mellett, végül 1,42 százalékos éves kamat alakult ki. A felhasználási célt egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A Richter amerikai partnere, az Allergan szerdán közleményben jelezte, hogy az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerfelügyelet (FDA) befogadta a Vraylar (cariprazine) készítmény bipoláris depressziós betegek kezelésére vonatkozó kérelmét, ezzel lezárult a Fázis III vizsgálat. A korábban közzétett, előzetes eredmények is erre utaltak, de mindenképpen pozitív a hír a Richterre nézve.

Arról is beszámoltak, hogy szerdán ezen felül kamatot emelt az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Fed), idén immár harmadik, 2015 decembere, a kamatemelési ciklus elindulása óta pedig nyolcadik alkalommal. A Federal Reserve monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) a piaci várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal, 2,00-2,25 százalékra emelte az irányadó kamatsávot. 

A tőzsdei elemzés szerint 2019-ben további 3, 2020-ban pedig egy kamatemelés várható, ezzel 3,5 százalékon tetőzne a kamatszint, ezt követően már csökkenést várnának a döntéshozók, de csak 2021 után. A Fed javított a gazdasági prognózisán, az idei évi növekedési előrejelzést 2,8 százalékról 3,1 százalékra, míg a 2019-re vonatkozót 2,4 százalékról 2,5 százalékra módosították, a 2020-ast változatlanul, 2 százalékon hagyták.

Csütörtökön tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a negyedéves munkanélküliségi rátát, a június-augusztusi időszak átlagában 3,7 százalékos volt a mutató, amely a május-júliusi időszakhoz képest 0,1 százalékos emelkedés, az előzetes várakozás 3,5 százalék volt. A munkanélküliek átlagos létszáma - az augusztusban közzétett adathoz képest - 166 ezerről 173 ezerre emelkedett. Éves összehasonlításban ugyanakkor továbbra is kedvező a tendencia, az előző év azonos időszakában a munkanélküliségi ráta 4 százalékon állt - írja elemzésében az Equilor.

A héten a Mol 6,01 százalékkal erősödött, pénteken 3000 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 10,6 milliárd forintot.

A Magyar Telekom részvényei 0,37 százalékkal gyengültek a héten, a papír 400 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma meghaladta az 1,3 milliárd forintot.

Az OTP 3,61 százalékkal emelkedett a héten, az utolsó kereskedési napon 10 320 forinton zárt, heti forgalma 31 milliárd forintot tett ki.

A Richter árfolyama 3,17 százalékkal nőtt a héten, 5210 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma több mint 8,86 milliárd forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3639,96 ponton zárt, az előző héthez képest 58,39 ponttal, 1,63 százalékkal magasabban.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések