Hirdessen itt

Az ásványi anyagokkal teli kenderkefű

A kenderkefű az árvacsalánfélék családjához tartozik. Ezzel az egyéves növénnyel legfőképpen erdőkben és patakok, vizek partján találkozhatunk. A gyógynövény virágai többféle színben – lila, bíborpiros, sárga – is pompázhatnak. A levelei 5-6 cm hosszúak, tojásdad alakúak, fűrészfogakkal ellátottak és szőrökkel borítottak. 
Népiesen nevezik még vadkendernek, kenderikefűnek, de tüdőbajos fűnek is elkeresztelték. Ez utóbbi elnevezést onnan kaphatta, hogy a 20. században ezt a gyógynövényt alkalmazták a rettegett betegség, a tuberkulózis – vagy más néven a tbc – gyógyítására. Ebben az időben a hivatalosan jegyzett gyógyszerek sorába is beletartozott. A kenderkefű nagyon kedveli a homokosabb talajt, amely jól szellőzik. Találkozhatunk vele legelőkön, szántóföldeken, domboldalakon és út menti árkokban.

A kenderkefű legfőbb hatóanyagai: flavonoid, cserzőanyag, gyanta, illóolaj, szaponin, keserűanyag, glicirrizin és tanninsav. Ez a gyógynövény rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, így érdemes rendszeresen fogyasztani belőle egy-egy csészével. Van benne kovasav, vas és szilícium. A benne lévő vas miatt alkalmazhatjuk vérszegénység kezelésére, a növényben található egyéb összetevők a vérképzés szabályozásában is részt vesznek. A szilícium pedig gyógyítja a különféle sebeket, de jó hatással van az ízületekre és a bőrre, illetve a tüdő nyálkahártyájára.

A népgyógyászati leírások alapján ez a gyógynövény alkalmas húgyúti és légzőszervi problémák gyógyítására, de zúzódásokat is gyógyítottak a segítségével. A növényből készült főzet alkalmas az asztmás tünetek csökkentésére, de tüdőgyulladás, köhögés, influenza, és hörghurut ellen is nagyon hatásos. A kenderkefű vízhajtó hatással is rendelkezik, de a húgykövek lebomlását is elősegíti és a veseműködést is megtámogatja.

A bél és a gyomor betegségeit is gyógyítja, így bátran lehet használni például bél- és gyomorhurut esetén, illetve étvágyjavítónak is kiváló. Bélgyulladás esetén is bevethetjük.A gyógynövényből készült főzet jó hatással van az ízületekre, az ízületi gyulladásokra, az íngyulladásra, a belőle készült borogatás pedig a különféle bőrsérüléseket is gyógyítja.

A teát a fent említett panaszokra kortyolgathatjuk. Hogyan készítsük el? Tegye a gyógynövényt forrásban lévő vízbe, hagyja állni 15 percig, majd szűrje le és már fogyaszthatja is. A teát érdemes némi mézzel is megízesíteni, főleg megfázásos időszakban, így a gyógynövény a mézzel együtt fejtheti ki áldásos hatásait.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések