A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A bodza (Sambucus)

A bodza, latin nevén Sambucus a loncfélék (Loniceraecae) családjába tartozik. Többféle fajtája létezik: fekete-, vörös- és gyalogbodza. Főként a fekete bodza alkalmas élelmezési célokra, mert az utóbbi kettő bogyói mérgezőek.
Fekete bodza vagy festőbodza (Sambucus nigra) az ismertebb és kedveltebb, tulajdonságai révén számos egészségügyi problémát orvosol, emellett pedig ízletes, finom üdítő vagy tea.

A bodza tulajdonságai

A fekete bodza akár 3-10 méter magasra is megnőhet, ha jó a termőtalaj. Inkább fa, mint bokor; ágai és levelei sűrűn szerteágaznak, virágzata több apróbb virágból tevődik össze. Viszonylag igénytelen növény, kertekben, mezőkön és víz közelben is egyaránt megnő. A kisebb bodzacserjék 3-4 méter magasak, a nagyobb fák akár a 10 méteres magasságot is elérik. A bodzafa belseje szivacsos jellegű, ami nehezíti megmunkálását. Nagyobb részben fehér virágáért és fekete, fényes bogyójáért termesztik. Májustól júniusig tart virágzása, illata akkor beteríti a környéket és könnyen felismerhetővé teszi. Szívesen veszi a közelében más növények társaságát. Drogja a virág, a levél és a bogyó, ez utóbbiból lekvárt is készítenek.

A bodza felhasználása

A fekete bodza megterem a Kárpát-medencében, de Európa más területein is előfordul. Közkedvelt az élelmiszeriparban és a gyógyászatban, korán rájöttek felhasználásának előnyeire. Májusban szedett virágaiból készíthető friss szörp vagy megszárítva elrakható télre. Mivel hamar barnul, érdemes szedés után azonnal feldolgozni. A bodzaszörpök készítésére számtalan recept áll a rendelkezésre, szabadon kiválasztható, mely ízesítés felel meg legjobban. A gyerekek is szeretik, kiváló szomjoltó. Citrommal dúsítva kiemelhető aromája, ezért bátran, szükség szerint, lehet tenni belőle a frissítő italba.

A szárított bodza, teaként is felhasználható, akár rendszeresen is fogyasztható: 

2-3 dl vízzel öntsön le egy jó maréknyi, apróra tűzdelt száraz bodzát, majd fedje le a csészét. 20 perc múlva, kiemelve a filter vagy leszűrve a gyógynövényt, kortyolva igya meg a főzetet. Íze citrommal, cukorral fokozható.

A bodzát az orvostudomány is felhasználja, a népi gyógyászatra alapozva beépítette hatékony orvosságai közé. A szegény ember patikájaként számon tartott csodaszer bizonyítottan hatásos különféle bajokra.

A bodza gyógyhatása

A bodza az egyik legkeresettebb és legkedveltebb gyógynövény. Mivel szinte mindenütt megterem, nem jelent gondot begyűjtése, bárki részesülhet jótéteményeiből. Gyógyhatása régóta ismert; a gyógyszeripar megjelenése előtt az egyik legfontosabb orvosságnak számított, mellyel a megfázást, székrekedést és szemgyulladást kezelték. Fájdalomcsillapító tulajdonsággal rendelkezik, de alkalmazták köptetőként is. Csökkenti a lázat és vizelethajtóként méregteleníti a szervezetet megszabadítva a salakanyagoktól.

A-, B-, és C-vitamin tartalma miatt gyerekek, és vitaminhiányos felnőttek számára is kitűnő megoldás az erőnlét, illetve a közérzet javítására.

A bodza tulajdonságai

A bodza szedésénél fontos a tisztaságra figyelni, hogy a begyűjtött termés ne legyen szennyezett. Forgalmas utak mellett nem ajánlatos szedni bodzát, mivel az autók benzingőze fertőzötté teszi a növényt. Mezőkön vagy kertben a májusi és júniusi hónapban gond nélkül letörhető a virág, melynek sárgás porára ügyelni kell, nehogy kihulljon. Előszeretettel élősködnek benne apróbb rovarok, így fontos odafigyelni, hogy készülő italba ne kerüljenek fekete bogarak, levéltetvek. A szedéskor kosárba tegyük a virágokat, így nem törnek össze. Zárt táskában nem ajánlatos hosszú távon tartani, mivel megfonnyad és megromlik.

A bodza tárolása

A bodzát száraz, erős fénytől védett helyen javasolt tárolni. A leszedett virágok hamar megbarnulnak, ezért egymástól távol, akár újságpapírra elhelyezve várjuk meg, amíg megszáradnak. A nyirkosság nem kedvez a szárítás folyamatának, ne pakoljuk nagyobb adagokat egymásra. A megszáradt gyógynövényeket betehetjük vászontasakokba vagy jól zárható dobozokba, üvegekbe. Hosszú időn át tárolható, gyógyhatása a téli évszak folyamán sem veszít erejéből. Kiváló lélekmelegítő a hideg hónapokban, amikor gyakoribbak a megfázások.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések