Hirdessen itt

Szabolcsban így készítik: a nyári töltött káposzta bevált receptje

A szabolcsi töltött káposzta igazi ínyencség. Nagyanyáink elsősorban a nyári konyhában, hatalmas adagokban főzték.
Ez a fantasztikus fogás friss édeskáposztából, paradicsommal és kaporral megbolondítva készül. Szabolcsban és Erdélyben jellegzetes étel. Tovább turbózhatod még füstölt hússal. Tejföllel vagy joghurttal, friss, ropogós kenyérrel kínáld. A nyári töltött káposztát cserépedényben is elkészítheted. Több napig eláll, de a fagyasztóba is tehetsz belőle egy adagot.

Hozzávalók:

2 fej közepes édeskáposzta
60 dkg darált hús
10 dkg szalonna
1 bögre rizs
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál pirospaprika
2 evőkanál paradicsompüré
1 csokor kapor
zsír

Elkészítés:

A káposztát tisztítsd meg, a torzsát vágd ki, és rakd annyi vízbe, amennyi ellepi. Forrald fel, majd húzd le a tűzről. Két villa segítségével szedd le a leveleket addig, amíg göngyölhető méretűek vannak rajta. Hagyd kicsit hűlni, majd a vastag ereket vágd ki.

A töltelékhez a vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel, és zsíron párold üvegesre. Ügyelj, hogy ne pirítsd, különben keserű lesz. Szórd hozzá a pirospaprikát, ízlés szerinti sót, borsot, majd keverd hozzá a darált húshoz és a többször megmosott rizshez. Jól dolgozd össze, kóstold meg, ha kell, dobj még hozzá fűszert. A megmaradt káposztát szeld csíkokra.

A tenyeredbe teríts fél káposztalevelet, rakj rá tölteléket, majd csavard fel. Folytasd így tovább, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Egy nagyobb fazékba tégy két fakanál zsírt, és terítsd rá a csíkokra vágott káposztát. Pakold rá a töltelékeket, majd rakd hozzá a paradicsompürét, a kaprot, és öntsd fel annyi vízzel, hogy mindent ellepjen. A tetejére rakj szeletekre vágott szalonnát. Közepes lángon főzz mindent puhára körülbelül egy óra alatt. Közben ne keverd a káposztát, csak az edényt rázogasd meg. Ha a gombóc homogén, és a káposzta is puha, húzd le a tűzről. Pihentesd egy kicsit, majd melegen tálald.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések