A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A fodormenta – kitűnő gyomorerősítő és köhögéscsillapító

A fodormentát (Mentha crispa) a népgyógyászatban zöldmentának, vagy köményes mentának is nevezik. Ez a növény az ajakosvirágzatúak (Labiatae) családjába tartozik, leggyakrabban a nedves réteken, valamint vízpartokon fordul elő, könnyen szaporodik, éppen ezért kertekben is kiválóan termeszthető. A fodormenta leginkább a nedves, árnyékos helyeket kedveli, a tűző napot azonban kevésbé viseli el.
A monda szerint Perszephoné, Plútó felesége, gyanakvásában eltaposta Minthest, aki így növénnyé változott, a menta tehát elnevezését a mondabeli Minthesről kapta. A fodormenta jótékony hatásairól már az ókori perzsák és egyiptomiak is tudtak, éppen ezért már ezekben az időkben is gyakori volt a termesztése.

A fodormenta szedése

A fodormenta szárának hosszúsága körülbelül 40 és 80 centiméter közé tehető, levelei sötétzöldek és – ahogyan a neve is sugallja – fodrosak, fűrészes szélűek. Ha a növényt gyógyászati célokra szeretnénk felhasználni, akkor érdemes a nyári hónapokban, június és augusztus között lefosztanunk a leveleket a száráról.

A fodormenta tárolása

A fodormenta levelei kétféleképpen tartósíthatóak: szárítással vagy fagyasztással. A szárított mentát kizárólag hűvös, sötét, száraz helyen érdemes tárolni, lehetőleg egy légmentesen záródó edényben.

A fodormenta felhasználása

A fodormentát külsőleg és belsőleg is gyakran alkalmazzák nemcsak egészségügyi céllal, ugyanis rengeteg termék illat- és ízvilágát színesítik ezzel a növénnyel. Ide tartoznak például a szappanok, samponok, illatszerek, szájvizek, fogkrémek, valamint a rágógumik is. A növényből kinyert illóolajat megfázás elleni szerek gyártásában is használják.
A fodormentát sokan használják párologtatásra fertőtlenítő, csíraölő, illetve légfrissítő hatása miatt. Bőrünk szépsége és egészsége szempontjából előnyös lehet, ha a növény leveleit beleszórjuk a fürdővizünkbe. Bőrtisztító hatásának köszönhetően a belőle készült krémek remekül elbánnak a makacs pattanásokkal. Mivel felgyorsítja a bőr vérkeringését, ezért a cellulitis kezelésére is alkalmas. A fodormenta illata élénkítőleg hat az emberi szervezetre, különösen, ha a belőle készült krémmel megmasszírozzák.

Ebből a növényből tinktúra is készíthető, amely remek választásnak minősül szájöblögetés esetén.

A fodormenta fűszernövénynek sem utolsó, gyakran használják különböző szószok elkészítéséhez, ezen kívül nyaranta gyakran adják hozzá hűsítő koktélokhoz, fagylaltokhoz és gyümölcssalátákhoz is.

A fodormentából természetesen különleges, mentolos ízű tea készíthető, ilyenkor két teáskanálnyi levelet leforrázzunk 3 dl forrásban lévő vízzel, majd nagyjából öt percig hagyjuk állni.

A fodormenta gyógyhatásai

Ez a növény cseranyagokat, keserű anyagot és flavonoidokat is tartalmaz. A fodormentából készült tea számos panaszra nyújthat megoldást idegnyugtató, étvágyjavító, görcsoldó, szélhajtó, valamint frissítő hatásának köszönhetően kitűnő gyomorerősítő, de megfázás esetében is sikerrel alkalmazható, különösen egyéb teafüvekkel kombinálva. Köhögéscsillapító hatása is közismert.

Az utóbbi években török kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fodormentából készült tea megakadályozhatja a túlzott szőrnövekedést nők esetében. Ez annak köszönhető, hogy a teában lévő hatóanyagok csökkentik a férfi nemi hormonok szintjét a szervezetben, a nők mellei, hasa és arca ugyanis azért szőrösödik, mert túl magas a tesztoszteron szintjük. A kutatók szerint, ha valaki kúraszerűen alkalmazza a fodormentát, akkor az pozitívan befolyásolhatja az illető hölgy hormonháztartását. Ugyanakkor kitűnően alkalmazható hajhullás ellen is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések