Hirdessen itt

A cickafark – hajhullásra, koleszterincsökkentésre és még számos más problémára is!

A cickafark – avagy Achillea millefolium – már az ókorban is ismeretes volt vérzéscsillapító és sebgyógyító hatásairól. Már Hippokratész is azt javasolta az aranyérrel küszködő betegeknek, hogy tegyenek cickafarkfüvet a fürdővizükbe.
A növény latin elnevezése onnan származik, hogy a trójai hős, Achillész is ezt használta, amikor társai sebeit igyekezett begyógyítani. A cickafarkfüvet napjainkban is elsősorban gyulladáscsökkentésre és görcsoldásra használják. A növény egyéb, népies megnevezései közé tartozik például a cickafarkkóró, cickóró, valamint a pulykafű is.

A cickafark szedése

A cickafark zárvatermő, évelő, fészekvirágzatú növény, amely többnyire utak mentén, legelőkön, valamint parlagon hagyott réteken nő, júliustól őszig virágzik. Ajánlott azokat a növényeket szedni, amelyek réteken és domboldalakon találhatóak, az út menti cickafark ugyanis sok szennyeződést tartalmazhat.

Illata erősen emlékeztet a kámforra. Szára akár 80 cm-re is megnőhet, levelei lándzsásak, virágai fehérek vagy rózsaszínek, gyűjtésre azonban kizárólag a fehér virágot tartalmazó föld feletti hajtása alkalmas. 6 kilogramm friss virágból nagyjából 1 kilogramm száraz virág nyerhető ki. Érdemes a szabadban, árnyékos helyen szárítani, naponta egyszer-kétszer megforgatni, északára azonban legjobb, ha áttesszük egy fedett területre, a hajnali ködök ugyanis akadályozzák a szárítást.

A cickafark felhasználása

Ezt a növényt többféleképpen is lehet hasznosítani: készíthető belőle tea, borogatás sebek gyógyítására, tinktúra, valamint bőrápoló kenőcs is.

Ha teát szeretnénk készíteni belőle görcsoldás céljából, akkor egy csapott kanálnyi szárítmányt kell leforráznunk 2,5 dl vízzel, majd néhány perc múlva már fogyasztható is a gyógyító nedű.

Ha sebgyógyítás céljából akarunk forrázatot készíteni, akkor nagyjából 6 dl vízbe tegyünk 4 púpozott kanál cickafarkfüvet.

A növény illóolaja felhasználható száj- és fogínygyulladás esetén öblögetőként, de a begyulladt szemek borogatására is alkalmas. Kitűnő választásnak bizonyul akkor is, ha gyermekünk problémás bőrét próbáljuk kezelni vele. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy a csecsemő fürdővizébe belehelyezünk egy kevés szárítmányt fürdőadalékként.

A cickafark gyógyhatásai

A cickafark kiváló gyógymódot nyújthat azoknak a nőknek, akiknek a menstruációs vérzése rendszertelen és bőséges. Ez a növény a hölgyek számára több szempontból is nagyon hasznosnak bizonyul, ugyanis sikerrel alkalmazható hüvely-, méhnyak- és petefészek-gyulladás esetén is. Hüvelyfertőzések esetén akár irrigálni is lehet vele, kivételt képeznek ez alól a gombás fertőzések, ilyen esetekben ugyanis házilag lehetetlenség az irrigátor teljes fertőtlenítése, így megnő a visszafertőződés esélye. A változókorban lévő nők is használhatják, más növényekkel együtt ugyanis kiváló nyugtató, harmonizáló hatása van, így lefekvés előtt fogyasztva elősegíti a mély, pihentető alvást. A cickafarkból készült tea remek megoldást jelent a húgyúti fertőzésekre is.

Ez a növény a légzőszervi megbetegedések gyógyítására is alkalmas: a forró gőz felé hajolva megtisztulnak a légutak.

A cickafark teát fogyaszthatjuk étkezés előtt vagy után is, mindkét esetben megtapasztalhatjuk emésztő- és étvágyjavító hatását.

A növény továbbá gyógyítóan hat az epe- és májműködésre, megakadályozza a daganatok kialakulását, különösen tüdőrák esetében bizonyult nagyon hatékonynak. A cickafark a TBC-ből való gyógyulást is elősegíti, valamint vértisztítók hatásának köszönhetően szinte minden betegség ellen képes felvenni a harcot, többek között alkalmas még ekcéma, szénanátha és migrénes rohamok gyógyítására is, de a hajhullás elleni harcban és a koleszterin színt csökkentésében is kitűnően jeleskedik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések