A pitetorta a nyár nagy slágere. Próbáld ki mascarponés, mákos töltelékkel, és kápráztass el mindenkit!
Ennek a csodás sütinek az alapja vajas, omlós linzertészta, amit a lehető leggyorsabban állíts össze. A vastag mákos és sajtos réteg remekül harmonizál egymással: egyszerre édes és savanyú. Sütheted torta- vagy piteformában is. Nyári alkalmakra ennél jobbat nem kívánhatsz.
Hozzávalók:
TÉSZTÁHOZ
22 dkg liszt
12 dkg vaj
5 dkg cukor
2 db tojássárgája
2 evőkanál tejföl
1 csipet só
KRÉMSAJTOS RÉTEGHEZ
50 dkg krémsajt
15 dkg kristálycukor
3 dl tejföl
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom
5 dkg keményítő
2 db tojás
MÁKOS RÉTEGHEZ
30 dkg mák
22 dkg cukor
1.5 dl tej
1 db citrom
Elkészítés:
A tésztához a lisztet morzsold össze a hideg, felkockázott vajjal. Amikor elég morzsalékos, add hozzá a cukrot, a sót és a tojássárgáját. A tejfölből először csak egy evőkanállal rakj a masszába. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Ha sima és fényes, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe addig, amíg elkészíted a tölteléket.
A mákos réteghez a tejet öntsd egy lábosba, és forrald fel. Szórd bele a mákot és a cukrot, majd kevergesd kis lángon még egy-két percig. Húzd le, és reszeld hozzá a citrom héját.
A krémsajtot gépi habverővel dolgozd össze a cukorral, majd add hozzá a tojások sárgáját, a citrom reszelt héját, frissen facsart levét és a vaníliát. Fokozatosan adagold hozzá a tejfölt, majd tedd hozzá a keményítőt. Végül forgasd hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét.
A tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen, és egyengesd a torta- vagy piteformádba. Kend rá a mákos, majd a mascarponés tölteléket. A tetejére szórhatsz mákot és citromhéjat. Süsd meg előmelegített sütőben, 170 fokon körülbelül 45-50 perc alatt.
0 Megjegyzések