A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Már 1848-ban megvolt a lehetőség a polgári társadalom kiépítésére

Magyarországnak már 1848-ban meg lett volna a lehetősége, hogy kiépítse a polgári társadalmat, mert a törvények letették az új közjogi rendszer alapjait, és az élet minden területét modernizálták - közölte Horváth Attila jogtörténész az M1 aktuális csatornán csütörtökön.
Az utolsó magyar rendi országgyűlésen fogadták el az áprilisi törvényeket 1848-ban. Az uralkodó, V. Ferdinánd április 11-én szentesítette azokat. A törvénycsomag új közjogi helyzetet teremtett a Habsburg birodalomban. Biztosította a magyar országrész polgári, demokratikus fejlődését és Magyarországot rendi államból parlamentáris országgá, alkotmányos monarchiává alakította.

Az egész reformkor csúcsosodik ki az 1848-as jogszabályokban, amelyről tudni kell, hogy három hét alatt készültek el, 20-30-40 éves előkészületek után jutottak el idáig – mondta a jogtörténész a műsorban. Horváth Attila hozzátette, ezért tudták ilyen gyorsan megfogalmazni őket.

A szakértő elmondta, egy törvényes forradalom zajlott le és nem jogfosztással, hanem jogkiterjesztéssel egyenlősítették a magyar honpolgárokat. Mindenkit bevontak a Szent korona joghatósága alá és megőrizték a történeti alkotmány jogfolytonosságát. Ezért születnek meg az április törvények, amelyek még mindig az alaptörvényünk szerinti vívmányai a történeti alkotmánynak előremutató jogszabályok.

Megteremtették a teljes magyar közigazgatást és az önálló pénzügyet, felállították a független, felelős magyar kormányt, megszüntették a bécsi központi közigazgatást, kialakították az önálló magyar honvédséget, valamint kiépítették az emberi jogok kiterjedt körét is – sorolta.

A szakértő szerint ezek a jogszabályok, amelyekben “kicsúcsosodik” az egész reformkor, nagy bölcsességről és jogászi tudásról árulkodnak.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések