A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az olasz kampányban is Orbánnal példálóznak

Németország után az olasz belpolitikában is húzónévvé vált Orbán Viktor: legutóbb a jobbközép Forza Italia (FI) egyik politikusa példálózott a magyar miniszterelnökkel, akinek szerinte „ezerszer igaza van”, amikor szigorúbb migrációs politikát szorgalmaz Európában.
Maurizio Gasparri közleményében azt írta: a menekültek kevesen vannak és szét lehet őket osztani, de az illegális bevándorlók egymás nyakába varrása jogos tiltakozást vált ki. Mint fogalmazott, a magyar miniszterelnök határozott migrációs nézeteit Silvio Berlusconi, az FI elnöke is magáénak vallja, erre utalt az egykori olasz kormányfő egy hétvégi interjúja.

– A migráció szélesedése szigorúbb politikai fellépést igényel. Mi Berlusconival és Orbánnal akarunk fordulatot teremteni Európában – hangsúlyozta a Forza Italia politikusa.

A március 4-i voksolás közeledtével Berlusconi valóban egyre inkább bevándorlásellenes hangot üt meg, az említett interjúban például arról beszélt, hogy Olaszországban a tömeges bevándorlás is hozzájárul a közbiztonság egyre romló helyzetéhez.

A 82 éves exkormányfő szerint az országban minden huszadik másodpercben bűncselekményt követnek el, ezért pedig részben a 476 ezer ott tartózkodó migráns felelős, akiknek ahhoz, hogy egyenek, bűnözniük kell.

A Berlusconi által emlegetett, mintegy félmilliós szám megfelelhet a valóságnak, hiszen hivatalos adatok szerint csak az olaszországi befogadóközpontokban közel kétszázezer bevándorló él.

A Corriere della Sera című olasz napilap a római belügyminisztériumra hivatkozva tegnap arról cikkezett, hogy Olaszország megfékezte, de nem állította meg a migránshullámot. A számok is ezt bizonyítják: míg 2016-ban több mint 181 ezer bevándorló ért partot Dél-Olaszországban, idén jóval kevesebb, de így is meghatározó számú, 119 ezer migránssal volt dolguk a hatóságoknak.

A Berlusconi vezette jobbközép tömörülés (amelyet az FI, az Északi Liga, az Olasz Testvérek és más kisebb jobbközép formációk alkotnak) tehát okkal vezeti a népszerűségi listákat: a koalíciót a friss felmérések szerint az olaszok 39 százaléka támogatja. Ez több szempontból is biztató: ha Berlusconiék negyven százalék feletti támogatottságot érnek el márciusban, esélyük lehet az egyedüli kormányzásra.

Olaszország ugyanakkor az instabil politikai berendezkedéséről híres. Berlusconi politikai feltámadását például jócskán beárnyékolja, hogy a volt miniszterelnököt 2013-ban adócsalásért elítélték, így jelenleg nem választható újra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések