Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Rusztikus diplomata torta recept

Ez a torta gazdag ízű és különleges, az ünnepi asztal koronája is lehet.

Hozzávalók / 8 adag


Piskóta
4 db tojás
4 evőkanál finomliszt
4 púpozott ek porcukor

Krém
5 dl tej
4 db tojássárgája
12 dkg porcukor
4 dkg finomliszt
1 csomag vaníliás cukor
3 dl habtejszín

Szirup
50 ml víz
50 g barna cukor
25 ml likőr

Leveles tészta
1 csomag leveles tészta

Elkészítés


Piskóta
A sárgáját négy evőkanál porcukorral keverjük habosra.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a tojássárgáját.
Adjuk hozzá a négy kanál, átszitált lisztet, óvatosan forgatva dolgozzuk össze.
Öntsük a masszát egy 22 centiméteres, kivajazott, kapcsos tortaformába, és 180 fokon, 20-25 perc alatt süssük meg.
Az elkészült piskótát borítsuk rácsra, és hagyjuk kihűlni.

Krém
A krém elkészítéséhez forraljuk fel a tejet.
A négy tojássárgáját 120 gramm porcukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a 40 gramm átszitált lisztet, a vaníliás cukrot, majd keverjük csomómentesre.
A tejet húzzuk le a tűzhelyről, és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tojásos masszát. Tegyük vissza a tűzhelyre, és folyamatosan keverve főzzünk sűrű krémet.
A tejet előmelegítettük, így szinte azonnal sűrűsödik, ezért nagyjából öt perc alatt elkészül a krém. Tegyük félre, és hagyjuk kihűlni.
A hideg tejszínt verjük kemény habbá, egy spatula segítségével keverjük össze a kihűlt krémmel.

Szirup
Mérjük ki a vizet, tegyük bele a barna cukrot, a gyümölcslikőrt, és addig kevergessük, amíg a cukor felolvad.

Leveles tészta
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A leveles tésztát nyújtsuk ki, és vágjunk ki belőle 2 darab 25 cm átmérőjű kört.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, egy villa segítségével, szurkáljuk meg a tésztát, és süssük 20-25 percig.
Helyezzük a kihűlt leveles tésztát tortatálra, itassuk át a likőrös sziruppal, majd terítsük rá a sárga krém harmadát.
Tegyük rá a piskótalapot, kenjünk rá a krém második harmadát, majd fedjük be a második leveles tésztalappal, amit szintén locsoljunk meg a sziruppal.
A maradék krémmel vonjuk be az összeállított tortát, és keserű csokoládéreszelékkel díszítsük a tetejét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések