A sütőtök rengeteg módon felhasználható, a kedvencünk a krémleves és a rántott sütőtök, (mert a magyarok mindent kirántanak, most a levest mutatom meg, én így csinálom:
1 ek teavaj
0.4 kg sütőtök
1 teáskanál ételízesítő
1 csipet bors
350 ml főzőtejszín (krémes fajta)
10 dkg kesudió (vagy fenyőmag)
5 csepp folyékony édesítőszer
2 dl víz (kb.)
Elkészítés
A sütőtököt meghámozzuk és kimagozzuk. Ujjnyi szeletekre, majd közepes kockákra vágjuk. Egy teflonlábasban a vajon megfonnyasztjuk. Amikor a fakanállal szét tudjuk nyomni a kockákat, megízesítjük a fűszerekkel. Beleöntjük a tejszínt, és összeturmixoljuk, ha túl sűrű, kis tejjel vagy vízzel öntsük fel. Kóstoljuk meg, ha elég édes a tök önmagában is, akkor elhanyagolható az édesítő használata, ha sótlan, sózzuk meg. A leves készen van.
A natúr kesudiót vagy fenyőmagot egy teflonedénykében nagy hőfokon pirítsuk meg, zsiradék nélkül. Folyamatosan kevergessük, mert nagyon gyorsan megég. Az eleve pörkölt verzióval is így járjunk el, más íze lesz, ha mi csináljuk. :) Már csak a tálalás van hátra. Jó étvágyat kívánok!
0 Megjegyzések