A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rendkívüli: valami hátborzongató dolgot ástak ki az Antarktisz jégpáncélja alól!

A tudósok teljesen elképedtek a látványtól. Ilyet még sohasem talált az emberiség!
Az Antarktisz egy újabb, történelmi és tudománytani jelentőségű felfedezéssel írta be magát a történelembe.

Egy olyan dolgot, pontosabban maradványt találtak, mely ellentmond az eddigi tudományos ismereteinknek a múlttal kapcsolatban.

A kontinensek ugyanis soha nem találtak még ilyet, de a világon sem…

A leletre argentin tudósok bukkantak rá az Antarktiszt borító, mára egyre inkább olvadásnak indult jégrétege alatt.

A maradvány egy 12 méter hosszú, 150 millió éves állathoz tartozik.

Az előzetes vizsgálatok szerint ez egy olyan különleges őshüllő lehetett, amihez fogható nem élt máshol a bolygónkon abban az időben.

Soledad Cavalli, az argentin tudományos és technikai kutatótanács paleontológusa elmondta, hogy “a lelőhelyen nagyon sokféle hal, kihalt tengeri állat és kéthéjú kagylók maradványait találtak már, de soha nem gondoltuk, hogy ilyen ősi (ma már kihalt) plezioszauruszra bukkanunk”.

A lelőhely kétórányi helikopterútra van Argentínának az Antarktiszi-félsziget csücskén lévő Marambio nevű kutatóbázisától, ahol a tudósok még januárban is dolgozni fognak, lévén a déli féltekén jelenleg nyár van.

A kutatások, és jelenlegi ismereteink szerint hajdanán, sok száz millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem volt jeges, sőt, teljesen más ökoszisztéma jellemezte.

Ez azért volt így, mert eredetilegaz ősi szuperkontinens Gondwana egy része volt.

Ez az Antarktiszt, Dél-Amerikát, Afrikát, Madagaszkárt, Ausztráliát, Új-Guineát, Új-Zélandot és a mai északi féltekéről az Arab-félszigetet és Indiát is magába foglalta.

A hatalmas egykoron élt őshüllő maradványait még rengeteg kutatásnak kell kitenni, hogy sokkal több dolgot meg tudjanak állapítani róla, és arról, hogy milyen is lehetett az ősi Antarktisz ökoszisztémája és élővilága, ezáltal még részletesebb betekintést nyerhetünk a Föld múltjába.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések