A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ősi kórokozók ébredhetnek fel a klímaváltozás hatására, amikre elsöpörhetnek minket

Pestis, spanyolnátha, lépfene, fekete himlő: csak néhány azok közül a vírusok és baktériumok közül, amelyek a Föld felmelegedésének hatására kiolvadhatnak a jégbe fagyott talajból – figyelmeztet a virológus. A mostanában felkapott mamutagyar-turizmus pedig csak ront a helyzeten.
– Több száz éve legyőzöttnek hitt vírusok és baktériumok szabadulhatnak fel, ahogy felolvad a jég a globális felmelegedés hatására – számolt be lapunknak Kemenesi Gábor virológus.

Pécsi Tudományegyetem oktatója elmondta, a lépfene már újra felütötte a fejét, tavaly nyáron ugyanis kiolvadt egy korábban elhullott rénszarvas teteme Szibériában, ami miatt 72 ember kapta el a fertőzést, és egy fiú bele is halt.

A rénszarvas, amely gazdatestként magában hordozta a baktériumot, 1941-ben pusztult el, de teteme azonnal megfagyott, így nem jelentett veszélyt az ott élőkre. A felmelegedés miatt azonban tavaly, 75 évvel később váratlanul kiolvadt, így több ezer állat pusztult el lépfene miatt, és a csordával foglalkozó nomád törzs tagjai is megbetegedtek.

A jelenség hátteréről Kemenesi Gábor elmondta: az átlaghőmérséklet nő, ami a sarkok felé még markánsabban jelentkezik, ezért elkezd felolvadni a permafroszt, vagyis az a talaj, amely egyébként folyamatosan fagyott lenne.

Ahogy egyre nagyobb területek olvadnak ki egyre mélyebben, úgy aktiválódnak egyre régebbi, akár korábbi földtörténeti korokban jégbe fagyott organizmusok. Ezek a kórokozók az évszázadok alatt nem pusztulnak el, hanem hibernálódnak.

A lépfene baktériuma, az anthrax rendkívül ellenálló, több száz évig életképes, sőt, mivel a fagyott föld tökéletes tárolóközeg – oxigénhiányos, sötét és hideg –, akár több ezer évig is életben maradhat. A lépfene emberről emberre nem terjed; Szibériában azért alakulhatott ki járvány, mert a helyiek ettek egy fertőzött rénszarvas húsából.

Felkészületlen az immunrendszerünk


– A mostanában népszerű mamut-agyar-vadászattal csak tovább súlyosbítják a helyzetet, mert az ásatásokkal felerősítik az olvadás és az erózió hatását. Hatalmas embertömeg végzi ezt a veszélyes tevékenységet illegálisan, de a mamutagyar felkutatása annyira jövedelmező üzletté vált, hogy egyhamar nem fogják berekeszteni – figyelmeztet a virológus.

– Az oroszok úgy próbálták megfékezni a lépfenét, hogy aktívan elkezdték beoltani a szarvasokat, azonban nemcsak baktériumok olvadnak ki, hanem vírusok is. Erre jó példa az úgynevezett óriásvírus, amely onnan kapta nevét, hogy mikroszkóp alatt is látható, közel baktérium méretű. Orosz és francia tudósok 40 méter mélyről hoztak elő egy fagyott gyümölcsöt ugyancsak Szibéria talajából, ebből került elő a harmincezer éves óriásvírus, amely embereket nem, csak amőbákat fertőz.

– Az eset viszont jól mutatja, hogy ilyen ősi vírusok is életképesek lehetnek a XXI. században. Még ha csekély is rá az esély, nem zárható ki, hogy olyan kórokozók kerülhetnek elő, amelyekre nincs felkészülve az immunrendszerünk – teszi hozzá a virológus.

A védőoltás sem nyújtana megoldást erre az esetre, hiszen rendkívül sok időbe telik kifejleszteni, és rengeteg háttérmunkát igényel, többek között klinikai tesztek során kell végigvinni.

Szerencsére egyelőre mindez csak elmélet, valódi veszély jelenleg nem fenyeget – főleg Magyarországon –, de érdemes elgondolkodni, mit szabadíthat magára az emberiség.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések