Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Különleges receptötlet karácsonyra - göngyölt töltött sertésdagadó

Ha valamikor, akkor az ünnepek alatt igazán lehetőség van a sütés-főzésre. Otthon van a család, a rokonok és barátok vendégségbe jönnek, és örömmel falatoznak a finomságokból. Sokunknak talán már évek óta megvan ugyan a jól bevált karácsonyi menüje – de a Food Network csatorna révén most jó pár új, kreatív inspirációra is szert tehetünk.
Az Ünnepi sütőbajnokság decemberben hétköznapokon 19:00-tól látható a csatornán. Bárki meríthet ötletet a műsorból saját karácsonyi menüjéhez, hiszen 9 cukrász osztja meg tudása legjavát, legyen szó akár nagymamánk konyháját idéző pitékről és kuglófról vagy épp mályvacukros desszertkülönlegességekről. Vidám pillanatokat és különleges kihívásokat is tartogatnak az epizódok, amikor a versenyzőknek például ünnepi mintás pulóverek ihlette édességet, ehető ajándékdobozokat és zokniformájú sütiket kell alkotniuk.

Hozzávalók


200 g darált sertéshús
120 g csirke vagy sertés máj
50 g zsemlemorzsa
1 db tojás, felverve
1 kis fej vöröshagyma, felkockázva
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 db alma, meghámozva és felkockázva
1 teáskanál őrölt gyömbér
½ teáskanál őrölt szegfűszeg
200 g szárított vörös áfonya
50 g vaj
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
1 evőkanál kakukkfű
1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma

A sertés elkészítéséhez
1 db sertésdagadó, bőrével és hasaaljával (kb.4 kg)

Dijoni mustár a sertéshús megkenéséhez
Só, feketebors és olíva olaj

Elkészítés


Egy serpenyőben a vajon 10 percig dinszteljük a hagymát és a fokhagymát, amíg meg nem puhul. Belekeverjük a kockára vágott almát és további 10 percig dinszteljük. Ezt követően félretesszük hűlni.

Egy keverőtálban összeöntjük és alaposan összekeverjük a darált sertéshúst, a májat, a zsemlemorzsát, a tojást, a hagymás keveréket, a szárított áfonyát, a fűszereket és a zöldfűszereket. Sóval és borssal gazdagon ízesítjük.

Kiterítjük a dagadót, megkenjük a dijoni mustárral, fűszerezzük, és hosszában végig a dagadó közepére helyezzük a tölteléket.

A töltelék köré tekerjük a disznóhúst, ügyelve arra, hogy a hús sehol ne fedje át önmagát. Zsineggel összekötjük, beolajozzuk és fűszerezzük, a bőrét megszurkáljuk, majd 160°C fokos sütőben körülbelül 3 órán keresztül sütjük.

Ha úgy gondoljuk, szakácsfáklyával ropogósra piríthatjuk a bőrt a sütési idő leteltét követően.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések