Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Hagyományőrző flódni recept

Nagyon régóta szemezgettem ezzel a süteménnyel, nálunk a család egyik kedvence lett. Igazi ünnepi sütemény!

Hozzávalók / 6 adag


Tészta
50 dkg finomliszt
20 dkg vaj (fagyos)
3 db tojássárgája
1 dkg friss élesztő
5 dkg porcukor
1 csipet só
1 dl fehérbor (száraz)

Máktöltelék
20 dkg mák (darált)
1 ek méz
10 dkg cukor
1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
5 dkg mazsola
0.5 dl fehérbor
1 dl víz

Diótöltelék
20 dkg dió (darált)
1 ek méz
10 dkg cukor
1 narancsból nyert narancshéj (reszelt)
5 dkg mazsola
0.5 dl fehérbor
1 dl víz

Almatöltelék
1 kg alma
4 ek nádcukor (ízlés szerint)
2 csomag vaníliás cukor
1 citromból nyert citromlé
fahéj ízlés szerint
szegfűszeg ízlés szerint (őrölt)
0.5 dl fehérbor

Szilvalekváros töltelék + tetejére
6 ek házi szilvalekvár
1 db tojássárgája
5 ml tej (1 tk.)

Elkészítés


Tészta
Az átszitált lisztet összeforgatjuk a sóval és a porcukorral, majd a fagyos, felkockázott vajjal összemorzsoljuk.
Ezután összedolgozzuk a tojások sárgájával, élesztővel és a borral, rugalmas tésztát kell kapnunk, majd hidegre tesszük.

Máktöltelék
Egy edénybe kimérjük a vizet, bort, cukrot, reszelt citromhéjat és a mazsolát, majd a tűzre téve jól kiforraljuk, a tűzről levéve a mákra öntjük, és összekeverjük vele, ezután hűlni hagyjuk.

Diótöltelék
A mákos tölteléknél leírtak szerint készül.

Almatöltelék
A hámozott almát nagy lyukú reszelőn megszeljük, jól kinyomkodjuk a levét.
Ezután hozzáadjuk a kétféle cukrot, fahéjat, szegfűszeget, citromlét és a bort, elkeverjük, majd a tűzre téve addig pároljuk, amíg elfő a leve. Végül hűlni hagyjuk.

Összeállítás
Sütőpapírral kibélelünk egy 25x25 cm-es, magasabb falú tepsit. A tésztát öt felé mérjük, én méretre szabott sütőpapíron nyújtottam, így könnyebb a tepsibe helyezni is.
Az első tésztalappal kibéleljük a tepsit, erre rákenjük a diós tölteléket, majd a következő lappal beborítjuk, erre jön a mákos töltelék, ismét egy tésztalap következik, erre az almás töltelék és újabb tésztalap kerül, majd megkenjük sűrű szilvalekvárral, végül az utolsó lappal befedjük.
Ezután elkeverünk egy tojássárgáját egy teáskanál tejjel, majd lekenjük vele a tészta tetejét, hústűvel megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni.
Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kb. 60 perc alatt megsütjük, a sütőből kivéve megvárjuk, míg teljesen kihűl. Tipp: én levehető oldalú tepsit használtam.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések