A téli estéken egy finom krémleves nagyon jólesik.
Hozzávalók / 4 adag
leves
1 közepes db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
150 g csiperkegomba
30 g vaj
1 evőkanál finomliszt
1 db leveskocka
500 ml víz
200 ml habtejszín
100 ml fehérbor
200 g krémsajt (tejszínes)
só ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint (őrölt)
tészta
250 g leveles tészta
1 db tojássárgája
50 g szezámmag
feketekömény ízlés szerint
Elkészítés
Leves
500 ml vízben a leveskockát felfőzzük.
Hagymát és fokhagymát apróra fölvágjuk, és a vajban dinszteljük. A fölszeletelt gombát is hozzáadjuk, és kb. 7-8 percig tovább sütjük.
Utána megszórjuk liszttel, összekeverjük, majd fölengedjük a leveskockával fölfőzött folyadékkal. Kb .15 percig főzzük, és hozzáadjuk a sajtot, tejszínt, fehérbort. A bort inkább kisebb adagokban adjuk hozzá, hogy megfeleljen az ízlésünknek a mennyisége. Sóval és borssal fűszerezzük, és készre főzzük.
Tészta
Ha van megfelelő csészénk, akkor a csészékbe adagoljuk a leveseket, és tojássárgájával körbekenjük a csésze szélet . 4 megfelelő méretű kört vágunk ki a leveles tésztából, és a csészékre egy kalapot formálunk belőle, a széleit lenyomkodjuk, megkenjük tojássárgájával. A tetejét megszórjuk szezámmaggal. Kb. 200 fokon 20 percig sütjük.
A másik variáció a leveles tésztából háromszögeket alkotunk, megkenjük a tetejét tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal és fekete köménnyel, majd sütjük szintén 200 fokon.
0 Megjegyzések