Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.



Rumos mézes krémes házi recept alapján recept

Az ünnepek egyik legkedveltebb süteménye, mindenki kedvence, a mézes-krémes.

Hozzávalók / 10 adag


A tésztához
12 dkg vaj
20 dkg cukor
3 db tojás
4 ek méz
1 ek szódabikarbóna
50 dkg finomliszt

A krémhez
80 g finomliszt
5 dl tej
15 dkg cukor
15 dkg vaj
2 csomag vaníliás cukor
0.5 dl rum
300 g sárgabaracklekvár

A tetejére
10 dkg porcukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
3 ek forró víz
1 ek vaj

Elkészítés


A tésztához
Egy lábasba tesszük a vajat, a cukrot, a 3 egész tojást és a mézet, majd kis lángon melegítjük, felfőzzük.
Amikor kezd barnulni a massza, akkor levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a szódabikarbónát, és jól elkeverjük.
Egy nagyobb tálba teszünk 50 dkg sima lisztet, és a forró masszát ráöntjük. Először fakanállal elkeverjük (mert nagyon forró), utána kézzel összegyúrjuk. Gyorsan kell vele dolgozni, hogy ne nagyon hűljön ki, mert akkor nehéz nyújtani.
A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, lisztezett deszkán vékony (kb. 2 mm) lapokat nyújtunk. A sütőt már előmelegítettük, kb. 200 fokra. Sütőlapra sütőpapírt teszünk, arra a tésztalapot, és néhány percig sütjük.
Lecsúsztatjuk a papírról, és máris tesszük rá a következő lapot. Így kisütjük mind a négyet, majd hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet.

A krémhez
Egy lábasba öntjük a lisztet, és csomómentesre keverjük a tejjel. Lassú tűzön hozzáadjuk a cukrot, besűrítjük, majd kihűtjük.
A kihűlt krémbe öntjük a puha vajat, majd a rumot és vaníliás cukrot, és robotgéppel simára keverjük.
Elkészítjük a csokimázat.
Amikor már minden hideg, összerakjuk a sütit. 1. lap, rá a krém fele. Következő lap, rá baracklekvár, 3. lap, rá a krém másik fele, és végül a 4. lap, amire a kakaós krémet öntjük.
Hűtőben pihentetjük egy éjszakát, hogy az ízek összeérjenek és a tészta megpuhuljon, de ha nem bírjuk ki, szinte azonnal fogyasztható. :)

A tetejére
Kis lábasban elkeverjük a porcukrot a kakaóval és a vízzel, és alacsony lángon felfőzzük.
Levesszük a tűről, hozzáadjuk a vajat, majd elkeverjük.
Félretesszük, míg összerakjuk a süteményt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések