Fürjtojást kaptam ajándékba, találtam hozzá egy receptet, amit átalakítottam.
Hozzávalók / 4 adag
12 db fürjtojás
5 ek olívaolaj
1 kis db vöröshagyma
1 púpozott ek finomliszt
1 teáskanál fűszerpaprika
2 l víz
3 db leveskocka
1 kávéskanál köménymag
10 dkg hosszúmetélt (rövidmetélt)
Elkészítés
12 fürjtojást alaposan megmosunk, ebből négyet feltörünk és felverünk.
Kevés olívaolajon egy kis fej apróra vágott vöröshagymát üvegesre dinsztelünk, majd hozzákeverünk egy púpozott evőkanál lisztet, és az egészet zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről félrehúzva keverünk még hozzá ízlés szerint őrölt pirospaprikát. Ezt követően felöntjük fél liter vízzel, forraljuk, hozzáadunk 3 tyúkhúsleves-kockát és ízlés szerint egész köménymagot. Miután felforrt, belekeverjük a felvert tojásokat. Ez gyorsan megfő, majd hozzáadunk 10 deka rövid metéltet, felöntjük 1,5 liter vízzel.
Mikor kezd már megfőni a tészta, egyesével hozzáadjuk a további 8 fürjtojást olyan módon, hogy (1) az egyes tojások tartalmát feltörést követően egy merőkanálba öntjük, (2) majd a merőkanalat kissé a levesbe merítjük, és (3) megvárjuk, amíg a merőkanálban lévő tojásfehérje ráfő a sárgájára (burkot képez), végezetül (4) az így előállt „tojáslabdát” a levesbe engedjük, majd (5) folytatjuk a következő tojással. A művelet végére érve még egyszer megkóstoljuk a tésztát, és ha már kellően megpuhult, akkor elkészült a leves.
0 Megjegyzések