A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Amerika 1 milliárd dollárt követel Japántól a fukushimai atombaleset miatt

A kaliforniai szövetségi fellebbviteli bíróság friss döntése szerint 1 milliárd dollárra perelhetik Japánt az amerikai haditengerészet Ronald Reagan repülőgép-hordozójának azon tengerészei, akik azt állítják, hogy a fukusimai atomerőművi katasztrófa során elszenvedett sugárzás miatt betegedtek meg. 
A tengerészek helyett az USA fogja majd a Japán államot perelni. Egyébként a legtöbb szakértő szerint teljességgel képtelenség, hogy az amerikai katonákat sugárfertőzés érhette volna a 2011-ben egy cunami által okozott japán atomerőművi balesettel összefüggésben.

A múlt csütörtöki kaliforniai fellebbviteli bírósági döntés alapján 1 milliárd dollárra perelheti Japánt a Ronald Reagan amerikai repülőgép-hordozó hajó legénysége nevében az Egyesült Államok kormánya a fukusimai nukleáris erőműben bekövetkezett 2011-es balesetet követő helyreállítási és mentési munkálatok során állítólagosan elszenvedett sugárzás miatt.

A San Franciscó-i 9. USA-körzeti fellebbviteli bíróság annak ellenére döntött a perelhetőség mellett, hogy az Egyesült Államok haditengerészete határozottan tagadja, hogy a tengerészek akkora mértékű sugárzásnak lettek volna kitéve a Fukusima környékére is kiterjedő missziójuk során, amely az emberi egészséget károsította volna. Független nukleáris biztonsági szakértők szerint a The Daily Caller News Foundation semmiképpen sem okozhat kárt a tengerészeknek.

A lehetséges sugárfertőzöttséget cáfoló hivatalos amerikai közlés szerint 2011-ben a földrengés és az azt követő cunami után a mentési és helyreállítási erőfeszítésekben résztvevő USS Ronald Reagan repülőgép-hordozót és minden más USA-zászlójú haditengerészeti hajót is azonnal 100 mérfölddel távolabbra hívtak vissza, amint felmerült az a gyanú, hogy akár kis mértékű sugárzás is elhagyhatta a fukusimai atomerőművet a katasztrófa során.

A USS Ronald Reagan – amelynek tengerészei most perelnek – csak az egyike annak a hét amerikai haditengerészeti hajónak, amelyeket 2011-ben Japán keleti partjára vezényeltek, hogy segítsenek a pusztító földrengés és szökőár után. Mindegyik hajón folyamatosan mérték a sugárzás mértékét, amelyről folyamatosan azt közölték, hogy az a kritikus határon belül van.

Most hat évvel később sok tengerész mégis azt állítja, hogy a 2011-es a japán atomerőműből származó sugárzástól betegedett meg. Eddig 318 amerikai haditengerész csatlakozott ahhoz a keresethez, amely 1 milliárd dolláros kártérítést követel különféle betegségek miatt, amelyeket állítólag a japán atomerőműből származó sugárzás váltott ki náluk.

A felpereseket képviselő kaliforniai ügyvédi iroda óriási győzelemként értékeli az amerikai fellebbviteli bíróság ítéletét.

Az ügyvédi iroda szerint megalapozott a katonák követelése, amit a leukémiától a fekélyeken, agydaganatokon, hererákokon, pajzsmirigy-megbetegedéseken át a súlyos gyomorpanaszokig számos egészségügyi panasz tesz indokolttá. Az amerikai ügyvédi iroda álláspontja alapján a fukusimai atomerőművet üzemeltető TEPCO cégnek kellene a történtekért az anyagi felelősséget vállalni, de a japán kormányt is felelősség terheli, mivel elhallgatta a sugárzás valódi mértéke jelentette veszélyt.

Az amerikai katonák keresetének sikerét nem könnyíti meg az a tény, hogy a fukusimai atomreaktor környezetéből nem érkezetek eddig hasonló panaszokról hírek, illetve az, hogy a Ronald Reagan repülőgép-hordozó hajó fedélzetén is számos olyan hadianyag és erőművi forrás található, amelyek sugárzást bocsáthatnak ki (maga a hajó atommeghajtású, és urándúsítású lőszerköpenyek mellett akár atomfegyverek is lehetnek a fedélzetén).

Forrás: 888.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések