A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hatástalan a baloldali „atombomba”

Nincs valódi jogi kötőereje a Magyarországgal szemben szankciókat is kilátásba helyező európai parlamenti állásfoglalásnak
Erősen kritikus politikai állásfoglalást készül elfogadni ma az Európai Parlament baloldali többsége hazánk ellen, fenyegetéseiknek azonban aligha lesz következményük.

Ma kerülnek napirendre az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a magyarországi helyzetről szóló állásfoglalási indítványok. Az EP április 26-án vitázott Magyarországról. A legtöbb bírálatot a felsőoktatási törvény módosítása és a civil szervezetekre vonatkozó törvénymódosítás miatt fogalmazták meg a képviselők, a vitában Orbán Viktor is felszólalt. A szociáldemokraták (S&D), a liberálisok (ALDE), a szélsőbaloldal (GUE/NGL) és a Zöldek közös indítványa elindítaná az alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás előkészítését hazánkkal szemben. Ez egyebek mellett azt is lehetővé tenné, hogy megvonják Magyarország szavazati jogát.

A javaslat szerint „rendszerszintű fenyegetés éri a jogállamiságot” hazánkban, így utasítják az alapjogi szakbizottságot (LIBE), hogy kezdeményezze a megfelelő eljárást annak érdekében, hogy a plénum szavazhasson egy indoklással ellátott javaslatról, amellyel felszólítják a hetes cikkely szerinti eljárás megindítására a tagországok kormányait tömörítő tanácsot. Az indítványhoz több módosító javaslat is érkezett tegnapig. 

A lengyel Jog és Igazságosságot (PiS) is soraiban tudó ECR-frakció hangsúlyozná, hogy az EU szuverén nemzetállamok közössége, és azt is beleíratná a dokumentumba, hogy az unió egységére nézve káros támadásokat indítani egyes tagállamok ellen ahelyett, hogy az Európai Bizottság a szerződések őrének szerepét töltené be. A francia Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen vezette ENF-frakció pedig egy terjedelmes, az akadémiai szabadságtól kezdve a homoszexuálisok helyzetéig, sok mindenért aggódó, erősen kritikus részt lecseréltetne arra az egyetlen mondatra, hogy az EP „teljességgel támogatja a magyar kormányt”.

A módosítók sorsát nehéz megjósolni, a baloldali állásfoglalást azonban szinte biztosan elfogadja a plénum. A többséghez 376 szavazat kell; a négy frakciónak együtt 360 mandátuma van, de számolhatnak a kiszavazó liberálisabb – luxemburgi, holland, skandináv – néppártiak és az olasz Öt csillag mozgalom szavazataival is, ez mintegy harminc pluszvoksot jelent.

A Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) is készített saját indítványt, amely kritikus ugyan, de jóval kevésbé, mint a baloldaliaké, és nem helyezi kilátásba az „atombombának” is nevezett 7-es cikkely alkalmazását. Az EPP a baloldali javaslathoz is adott be módosítót, eszerint felszólítanák a magyar kormányt, hogy törölje ki a határidőket a felsőoktatási törvény módosításából, és kezdje meg a tárgyalásokat a CEU ügyében.

„Az EP határozata egy politikai állásfoglalás, így a jogi kötőerő annak tekintetében értelmezhetetlen. A szocialista–zöld–kommunista szivárványkoalíció tervezete a 7. cikkely szerinti eljárás megindítását sürgetné, és deklarálná, hogy Magyarországon tartósan és jelentős mértékben sérül a jogállamiság” – nyilatkozta lapunknak Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

„Ez nemcsak tényszerűen cáfolható, de még a hazánkkal sok esetben indokolatlanul kritikus hangnemet megütő Európai Bizottság szerint sem igaz. Éppen az Európai Parlament plénuma előtt Magyarországról tartott vita keretében mondta el ugyanis Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke, hogy nem indítják meg sem a 7. cikkely szerinti eljárást, sem pedig a Lengyelország ellen folyó úgynevezett jogállamiság eljárást. 

Az EP az ilyen politikai határozatok elfogadásával azt akarja megmutatni, hogy tényező, hogy igenis van súlya az EU intézményrendszerében. A tényleges hatás azonban éppen az ellenkező: minél több alaptalan és következmények nélküli határozatot fogadnak el, annál kevésbé veszik őket komolyan” – hangsúlyozta.

Forrás: magyarhirlap.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések