A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hamarosan egy új, erős szövetségese lesz Magyarországnak a Brüsszel elleni harcban

A cseh kormány lemondásával nagy esély van a Zeman-Babiš páros teljes hatalomátévelére, amely az eddig viszonylagosan Brüsszelbarát kormányt válthatja. Moszkva máris üzent. Most mindeki azt várja, mit lép az oroszbarát elnök.
Beadta kormánya lemondását kedden Bohumil Sobotka cseh miniszterelnök, pénzügyminisztere és egyben a következő cseh országgyűlési választások fő esélyese Andrej Babiš körül kialakult, nem tisztázott korrupciós vádak miatt. Sobotka eredetileg (néhány héttel korábban) még csak Babiš visszahívásában gondolkodott, de mint a lemondás bejelentésekor indokolta, nem szeretett volna a cseh politika erős emberéből mártírt csinálni. Amiben viszont biztos volt: miután a Babiš vagyoni ügyeit a neki alárendelt adóhivatal vizsgálja, Sobotka nem látott megfelelő biztosítékot az objektív vizsgálatra.

Andrej Babiš

Oroszbarát populista politikus, szlovák származású üzletember, több politikai napilap és vállalat tulajdonosa – a cseh kormány pénzügyminisztere. Az EU szerint működése során a cseh állam törvényei úgy alakultak át, hogy cégeinek kedvezzen. Brüsszel emiatt vizsgálódik az ügyben. Az igazság az, hogy a törvények úgy alakultak át, hogy a cseh cégeknek kedvezzenek és ne az EU oligarcháinak. Az utóbbi időben cigányellenes és menekült-ellenes kijelentéseket is tett, többek között emiatt is népszerűsége az egekben van, az EP liberális frakciójában (ALDE) találhatjuk pártját.

Négy lehetséges forgatókönyv

Az ügy megoldása most az elnök kezében van: Zeman elnök a lemondás után egy hosszú, több hétig tartó tárgyalás-, és egyeztetési folyamatba is belekezdhet, de gyorsan el is fogadhatja Sobotka lemondását és a megállapodások tükrében az elnök kinevezhet egy szakértői kormányt – ahogy ezt tette 2013-ban is, a Nečas kormány lemondása után – vagy valaki mást bíz meg a mostani felhozatalból. Harmadik lehetőség, hogy a parlament feloszlatja magát, ehhez a képviselők háromötödének szavazta szükséges. De még az is lehetséges, hogy a jelenlegi, Sobotka-kabinet viszi tovább az ügyeket az októberi választásokig, de ez inkább csak egy elméleti esély.

Minden attól függ, hogy a konkrét főszereplők hogyan nyilvánulnak meg. Babiš nyilatkozott, – Zaoralek, jelenlegi külügyminisztert jelölte meg miniszterelnöknek – a köztársasági elnök viszont még nem, ez pedig meglehetősen fontos lenne, hiszen Csehországnak most egy olyan kormánya van, amelyik bejelentette lemondását az elnöknek.

Moszkva máris üzent a lemondás napján

Megszólalt viszont a cseh kormány lemondásának napján Moszkva. A TASS hírügynökség röviden beszámol a csehországi fejleményekről, majd megjegyzi, hogy Milos Zeman, cseh elnök várhatóan Andrej Babist bízza meg az új kormány összeállításával. Ezek után a hírügynökség politológusokra hivatkozik, miszerint a cseh elnök valószínűleg ellenezni fogja egy előrehozott választás kiírását. Idézzük a TASS-t:

“Miloš Zeman lehetséges, hogy az új kormány összeállításával egy másik politikai párt vezetőjét bízza meg. Nem zárható ki, hogy az új kormány élére Andrej Babišt nevezik ki, aki a közvéleménykutatások szerint az egyik legnépszerűbb politikus,” jelenti a TASS.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések