A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Családban maradt: Szélsőséges a manchesteri robbantó apja is - Egész hálózat lehet a terrorista merénylő mögött

Szélsőségesként tartották számon a líbiai hatóságok Ramadán Belkászem Abedit, a manchesteri robbantó, Salman Abedi édesapját – közölte szerdán az al-Arabija pánarab televíziós csatorna.
A hatóságok szerint az 1965-ös születésű Ramadán Abedi korábban őrmesterként szolgált a helyi rendőrség különleges alakulatánál, ahonnan végül dezertált.

A líbiai hatóságok később azért kezdték el keresni, mert a férfiról kiderült, hogy csatlakozott egy terroristaként nyilvántartott tripoli fegyveres csoporthoz. Ramadán Abedi 1991 után a feleségével Nagy-Britanniába költözött, ahol politikai menedékjogot kapott. Néhány évvel később, 1994-ben Ramadán Manchesterbe – itt született később fia, Salman Abedi – költözött, ahol prédikációkat tartott a helyi mecsetben, melyet fia is gyakran látogatott.

Iszlamista muftival tarthatott kapcsolatot

Egyes beszámolók szerint Ramadán szoros kapcsolatokat ápolt egyebek között Abdel-Hakim Belhadzzsal, aki közeli munkatársa a – szélsőségesnek minősített – Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet muftijának, Ali asz-Szalibinek. A nyugati hírszerző ügynökségek információi szerint Belhadzs az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik aktív támogatója.

A család az iszlám szigorú szabályai szerint élt, a lányokat szinte alig engedték az utcára, akkor is fátyolban. Ennek ellenére a koncerten robbantó Abedi nem érdeklődött a vallás iránt, manchesteri barátaival gyakran szívott marihuánát, és lelkesen focizott a Manchester United alapítványának edzésein. A csendes fiú később elkezdett járni a helyi mecsetbe, amelynek elöljárója elmondta: amikor egy gyűlésen az Iszlám Állam tetteit bírálta, Abedi gyűlölettel nézett vissza rá.

Italozott és kábítószerezett a gyilkos

Az utóbbi két évben elkövetett európai terrortámadások elkövetőinek közös jellemzője, hogy későn, utolsó éveikben fordultak az iszlám felé, előtte viszont szabados életet éltek, drogoztak és ittak. Többségük békés, csendes életet élt, de lelki problémákkal küzdött. A nizzai kamionos merénylő, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel például pár hét alatt lett radikális muszlim hívő, előtte pszichológusnál is járt.


„Hálózatot” sejt a rendőrség a manchesteri robbantó mögött

Ian Hopkins rendőrfőnök a manchesteri főkapitányság előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján – arra a kérdésre, hogy a nagy-britanniai nyomozás célpontjai között van-e a merényletben használt pokolgép készítője is – részletek nélkül kijelentette: “nagyon egyértelmű”, hogy a vizsgálat középpontjában egy “hálózat” felderítése áll.

Nem sokkal korábban Amber Rudd brit belügyminiszter is egyenes utalást tett annak lehetőségére, hogy a merénylőnek, a 22 éves, líbiai származású, de Manchesterben született Salman Abedinek társai voltak.

Rudd a BBC rádió szerdai politikai magazinműsorában kifejtette: a pusztító hatású öngyilkos robbantásos merényletet az elkövető fejlettebb eszközökkel hajtotta végre, mint amilyeneket az elmúlt időszak több más terrorcselekményében használtak. A belügyminiszter szerint ennek alapján “valószínűnek, lehetségesnek tűnik”, hogy a manchesteri robbantó nem egyedül cselekedett.

Rudd a BBC-interjúban elmondta: tudomása szerint a merénylő nemrégiben Líbiában járt, és nem sokkal a terrorcselekmény végrehajtása előtt tért vissza Nagy-Britanniába.

A BBC-nek szerdán nyilatkozó biztonsági szakértők is azt valószínűsítették, hogy Salman Abedi csak végrehajtó volt, és a merényletben használt pokolgépet másvalakitől kaphatta.

Ian Hopkins manchesteri rendőrfőnök szerdai tájékoztatóján megerősítette, hogy a robbantásos merénylettel összefüggésben eddig négy embert vettek őrizetbe. Hozzátette: szerda délután, Manchester központjában a rendőrök ellenőrzött robbantással hatoltak be egy házba, amelynek átkutatása még tart. Hopkins további részleteket nem tárt fel erről az akcióról.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések