A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Iszlám Állam nevében csalja csapdába a fiatalokat az FBI

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás, az ikertornyok ledőlésének képei máig elevenen élnek a legtöbb amerikai fejében. Azóta egyre keményebb harc zajlik a terroristák ellen, amelynek áldozatai között naiv fiatalok is akadnak, méghozzá egyre többen.
Egy huszonkét éves, muszlim-amerikai fiú és alig húsz éves, iszlám vallásra áttért amerikai barátnője történetét az Atlantic göngyölítette fel. Ők fejenként több mint tíz év börtönt kaptak, mert megpróbáltak Szíriába szökni.

Jaelyn Young és Moe Dakhlalla esete elsőre az utóbbi évek rémtörténeteinek amerikai iskolapéldája. Európában például lányok tucatjai szöktek el szüleiktől egy igazabb élet reményében és végezték szexrabszolgaként az ISIS rabságában. Az Iszlám Állam propagandája Európa és Amerika szerte egyre kiterjedtebb, a beszervezők hamis videókkal, az Iszlám Állam egyetlen igaz közösségként való beállításával igyekeznek a hiszékeny, bizonytalan családi háttérrel rendelkező fiatalokat Szíriába csalni. Nem csoda tehát, hogy a titkosszolgálatok minden eszközt bevetnek ezeknek az online közösségeknek a megfigyelésére és leleplezésére.

Az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Franciaországban speciális programokat hozott létre az állam a radikalizálódott fiatalok társadalomba való visszavezetésére. Ingyenes segélyvonalak működnek, amelyeken a hozzátartozók, barátok bejelenthetik, ha gyanús jeleket tapasztalnak. Így megelőzhetik a szökést és a később elkövetendő bűncselekményeket is.

Az USA-ban azonban nem ez a helyzet. A terror elleni totális harc nevében nincs kegyelem. Jaelyn és Moe két teljesen átlagos, középosztálybeli amerikai családból származó fiatal, akik az egyetemen kezdtek el randizni. A huszonkét éves, muszlim családból származó Moe éppen lediplomázott pszichológiából szökési kísérletük előtt, Jaelyn pedig másodéves vegyész hallgató volt 2015 tavaszán. Bár a fiú származik muszlim családból, mégis a lány kezdte el őt az ISIS irányába terelni. A fiú családjában korábban semmi jel sem mutatott a radikális iszlámmal való szimpátiára.

Nem tudni, hogy pontosan mikor és hogyan kezdett el Jaelyn az ISIS iránt érdeklődni, de 2015-re tevékenysége már online is jól lekövethetővé vált. Nyilvános Twitter-fiókjából posztolt ISIS propagandavideókat, ártatlan foglyok kivégzését ünnepelte és a kalifátust az egyetlen igaz társadalomként hirdette. Időközben Jaelyn áttért a muszlim hitre, összeházasodott Moe-val és az interneten keresztül felvette a kapcsolatot az Iszlám Állam egyik beszervezőjével, aki segített neki előkészíteni az utat.

A vonal másik végén azonban nem az Iszlám Állam, hanem az FBI ügynöke ült, aki magát az ISIS emberének kiadva az utazással kapcsolatos minden részletet kiszedett Jaelynból. Tisztában volt a repülés időpontjával, sőt még a Törökországba szóló jegyet is hagyta megvenni a fiatal párnak, hogy később bizonyítékul felhasználva még az Amerikában letartóztathassák őket.

Az Atlantic megszólaltatott FBI ügynökeit is, akik azzal védték furcsa módszerüket, hogy a több hónapos levelezés során számos  alkalommal adtak kiszállási lehetőséget a fiatal párnak. A jelenlegi amerikai törvények szerint azonban már a terrorista eszmék online terjesztésével is bűnt követtek el, az pedig, hogy a reptéren, Törökországba szóló repülőjeggyel és az ISIS-hoz való csatlakozásukat egyértelműen bizonyító levelekkel kapták el őket, elegendő volt bűnösségük bizonyítására. Radikális eszmékkel való szimpatizálásuk miatt tíz év börtönre ítélték őket 2016 augusztusában.

Kétségtelen, hogy Jaelyn és Moe terrorveszélyt jelenthettek, ami miatt az FBI-nak joga volt megfigyelni a levelezésüket, sőt az amerikai jog szerint még becsapni is. Ugyanakkor az Atlantic cikke részletesen bemutatja a két fiatal előéletét, ez pedig árnyalja a sztorit. A szigorú szülői hátterű, éltanuló Jaelynnek nem voltak barátai Moe-n kívül. Több ízben kacérkodott az öngyilkossággal, a családjának írt búcsúleveléből az is kiderült, hogy egy jobb, igazabb élet reményében akart az Iszlám Államhoz csatlakozni.

Moe családi háttere szintén zűrös. Legkisebb fiúként lakott otthon idős, rigorózus szüleivel, apja hiába noszogatta, nem találta vonzónak  a hagyományos iszlám vallásgyakorlást. Az ISIS propagandáját annál inkább.
Egészen biztosan máshogy alakul az életük, ha csapda helyett akad néhány olyan pedagógus, pszichológus vagy szociális szakember, akik a repülőjegy megvásárlása előtt meg próbálják jobb belátásra téríteni őket. Vagy ha börtön helyett részt vehetnek az európaiakhoz hasonló prevenciós programokban. AZ FBI adatai szerint jelenleg több mint 900 ISIS-hoz köthető bírósági eljárás zajlik Amerikában. Ezeknek az embereknek a többsége – köztük nagyon sok fiatal- még nem ölt embert vagy nem vált az Iszlám Állam rabszolgájává, viszont online közösségekben rokonszenveztek a szélsőséges eszmékkel. A terrormegelőzés jegyében legtöbbjük valószínűleg hosszú évekre börtönbe kerül.

A kérdés csak az, hogy milyen indulatokkal, gyilkos eszmékkel felvértezve kerülnek ki onnan – teszi fel a kérdést az Atlantic. Nem volna-e több értelme prevenciós programokon való részvételre kötelezni őket, elzárás helyett. A holland és a francia példához hasonlóan egyébként az USA-ban is számos, terrorizmust megelőző prevenciós program működik, azonban az FBI egyelőre nem hajlandó együttműködni velük. Így csak hosszú évek múlva derülhet ki, hogy az európai típusú megelőzés vagy az amerikai, szigorúan büntető, a szándékot csírájában elfojtó hozzáállás a hatékonyabb terrormegelőző eszköz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések