Lenyűgöz az olasz tésztaételek egyszerűsége. Kevés hozzávalóból remek ízek varázsolhatóak. Ilyen a spagetti carbonara is. Nem is kell más a spagetti mellé csak egy kis (házi) füstölt szalonna, néhány tojás, sajt és aki szereti fokhagyma, esetleg zöldfűszer. (Ez utóbbiak elhagyhatóak.)
A tésztához
40 dkg spagetti tészta
20 dkg füstölt szalonna
3 ek olívaolaj
2 dkg vaj
3 gerezd fokhagyma
4 db tojás
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
8 dkg parmezán sajt (reszelt)
A tálaláshoz
5 dkg parmezán sajt
zöldfűszer ízlés szerint (elhagyható)
Elkészítés
A spagettit forró, sós vízben all dente, azaz harapható állagúra főzzük.
A szalonnát vékonyan felcsíkozzuk.
Az olívaolajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon felmelegítjük.
Egy megtisztított fokhagymagerezdet késsel szétnyomunk, és az olívaolajhoz adjuk a szalonnával együtt. Amikor a fokhagyma barnulni kezd, kivesszük, a szalonnát addig sütjük, amíg ropogós nem lesz.
A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot és sózzuk, borsozzuk.
A megfőtt spagettit leszűrjük, hozzákeverjük a szalonnához, és átmelegítjük.
A lángról levéve hozzákeverjük a maradék zúzott fokhagymát, a vajat, végül a tojásos keveréket, és jól átkeverjük.

0 Megjegyzések