Székely Szilárd nemrégiben nagy versengésen tudhatta magáénak az előkelő első helyezést. A húszéves „versenyző” a Pelikán Kupa cukrász kategóriában meghirdetett megmérettetésén ért el kiváló eredményt.
Fiatal kora ellenére Szilárd rövid idő alatt a nagyok között érezhette magát. A Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium egykori diákja nemcsak pazar alkotásaival, hanem szerénységével is felhívta magára a figyelmet. Mint mondta, örül a kiemelkedő elismeréseknek, azonban mások segítsége nélkül nehezebb lett volna mindezt elérni.
– Korábbi versenyeimen is nívós helyen végeztem. Meg kell mondjam, nevelőszüleim biztatása nagyon sokat jelentett, ugyanakkor szerencsésnek érzem magam, hiszen a munkahelyemről is számos szakmai támogatást kapok – vezetett be a részletekbe Szilárd, aki jelenleg egy szolnoki cukrászda alkalmazottja.
Az ifjú cukrász a legutóbbi versenyén a Múló napfény fantázianevű dísztortájával, zsúrtortájával és egy nyolcszemélyes dísztállal nyűgözte le a zsűrit. A versengésen túl arra is kíváncsiak voltunk, hogy honnan a szenvedély a cukrász szakma iránt.
– Már nagyon rég eldöntöttem, hogy ezt a pályát választom. Édesanyám szerettette meg velem a sütést. Otthon viszont nem szoktam süteményeket készíteni, ezt a tevékenységet inkább csak a munkámban végzem – folytatta, s kitért arra is, rajong a mákos édességekért.
– Sajnos a cukrászdákban általában kevés az ilyen sütemény, sokan ugyanis nem kedvelik a mákos cukrásztermékeket. Többek pedig tartanak az új ízek kipróbálásától is. Úgy gondolom, a régebbi süteményféleségek továbbra is nagyon vonzóak.
Itt kell kitérnünk a mignonra, melynek a cukrász szerint komoly elkészítési szabályai vannak. Ezek közül is talán a legfontosabb: egy igazi mignon nem lehet több három dekánál, és hogy az azt bevonó máz nem lehet túl meleg, mert akkor bizony bemattul a kedvelt édesség.
– Nagy hangsúlyt kell fektetni a hőmérsékletre, amelyen nagyon sok múlik – tette hozzá.
Az abonyi fiút további versenyeiről is kérdeztük.
– Jövőre is beneveznék a szolnoki megmérettetésre, de ezúttal szívesebben próbálnám ki magam egy olyan eseményen, ahol nem ismernek. Érdekelne, hogy új környezetben milyen eredményt tudnék elérni. Jelenleg egy tatai cukrászverseny iránt érdeklődöm, melyre nevezni is szeretnék, méghozzá itt is mignonokkal. Egyelőre sok részlet nem ismert még számomra, annyit azonban tudok, hogy itt is több kategóriában lehet majd indulni.
De hogy készül fel egy cukrász egy ilyen rangos eseményre?
– A felkészülés rengeteg időt vesz igénybe. Nagyjából egy hónappal előre már el kell kezdeni a cukrászremek kikísérletezését, mely nem kis munkával jár – folytatta, majd hozzátette, egykori oktatója, Jakobiczné Pályi Hajnalka és Kis Zoltán mentor nagy hatást gyakorolt rá, de a Venesz-díjas cukrászról, Móra Lászlóról is elismerően szólt. A cukrászat mellett azonban a szabadidő tevékeny eltöltésére is hangsúlyt fektet az abonyi fiatal, aki fotózással is foglalkozik.
– Rendezvények alkalmával szívesen fotózom, amolyan „beugrósként”. Általában a helyi önkormányzat sajtóreferensének felkérésére teszem mindezt. Más hobbim nincs is, hiszen a munkám és a fotózás mellett egyéb elfoglaltságra aligha maradna időm.
Szilárd jövőbeli terveibe is beavatott. Szeretné letenni a mestervizsgát, melyhez ötéves munkatapasztalatra kell szert tennie. Szerinte mindez nemcsak jobb anyagi elismeréssel, hanem nagyobb felelősséggel és több elvárással is jár. Nagy álma az is, hogy egyszer saját cukrászüzletet nyithasson.
Szurkolunk neki!
Forrás: szoljon.hu
0 Megjegyzések