A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csökkenteni szeretné Debrecen a szállópor mennyiségét

Európai uniós projektben venne részt a város: sürgősségi indítványként tárgyalt erről csütörtöki ülésén a közgyűlés.
Sürgősségi indítványként tárgyalta a közgyűlés a „Csatlakozás a LIFE-IP HungAIRy Integrált Projekthez” című előterjesztést. Papp László azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy egy Európai Uniós-projektben szeretne részt venni a város, hogy meg tudják tenni azokat az intézkedéseket, amikkel csökkenthető a szállópor mennyisége. Megoldás lehet például a város környéki védelmi zónák erdősítése is. Sok port hoz be a szél a termőföldekről. Ehhez jelentős költségvetési forrásokat kellene előteremteni. Jelenleg erre kicsi esély van, a költségek miatt. Meg fogják vizsgálni a lehetőséget a következő költségvetés tervezésénél.

A Földművelésügyi Minisztérium 2016-ban koncepcióterv szintű pályázatot nyújtott be az Európai Bizottsághoz LIFE Integrált Projekt keretében, a projekt címe: LIFE-IP HungAIRy.

Hazánk a levegőminőség-védelem területén szándékozik pályázni. A projektben 11 város – közöttük Debrecen városa is – jelezte részvételi szándékát tekintettel az Európai Bizottság hazánkkal szemben, a lakosság határérték feletti szállópor-terhelése miatt indított kötelezettségszegési eljárására. Az európai uniós jogszabályoknak történő megfelelés érdekében Magyarország egész területén el kell érni azt, hogy a levegőminőség feleljen meg a PM10-re előírt légszennyezettségi határértékeknek.

Az EU-s integrált projektek teljes költségvetési fedezete 79 millió euró, melyből az egyes projektek 10 millió eurós támogatásra számíthatnak, amennyiben az Európai Bizottság támogatását elnyerik. Amennyiben a LIFE-IP HungAIRy Integrált Projekt nyer a pályázaton, úgy Debrecen 450 millió forint támogatási összegben részesül. A projekt megvalósításához szükséges költségvetési feltétel, hogy a Debrecen számára biztosított 450 millió forint 40 százalékát, azaz 180 millió forintot önerőből kell biztosítani. Ennek fedezetét nyertes pályázat esetén Magyarország Kormánya átvállalja.

A projekt végső beadása előtt a résztvevőknek egy szándéknyilatkozatot kell aláírni, hogy a pályázatot a Herman Ottó Intézet, mint koordináló kedvezményezett el tudja küldeni az Európai Bizottságnak.

Az előterjesztést egyhangúlag, 34 igen szavazattal fogadta el a közgyűlés. 

Forrás: dehir.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések