A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szokatlan formációban lép fel a Dés András Trió a Nagyerdei Víztoronyban

A két gitár és ütőhangszerek alkotta együttes a végletek között mozog hangzásvilág és kompozíció szempontjából is.
A jazzélet közismerten egyik legaktívabb figurája Dés András, aki ütőhangszeresként és szerzőként számos zenekarban működik közre. Április 28-án, pénteken 20 órától saját szokatlan – két gitár és ütőhangszerek alkotta – felállású triójával lép fel a Nagyerdei Víztoronyban.

A Dés András Trió 2007 októberében mutatkozott be Budapest egyik kedvelt jazzklubjában. Azóta már számos klubot és fesztivált megjártak nagy sikerrel. A muzsikus előszeretettel kalandozik számára ismeretlen vidékekre , műfajok és stílusok közötti határterületekre.

Az együttes nem csupán hangszer összeállítását tekintve szokatlan. A két gitár és ütőhangszerek alkotta együttes a végletek között mozog mind hangzásvilágát tekintve, mind kompozíciós szempontból. A trió zenéjét csupa természetközeli dolog – tájak emléke, a víz hangja, a föld illata – inspirálja. A kompozíciók szigorúan szerkesztett, kötött darabok, melyeket teljesen szabad, akusztikus és elektronikus improvizatív részek kapcsolnak összefüggő szvitté.

A végletesség nem csak a kompozíciók kötöttsége és az improvizációk teljes szabadsága közötti ellentétben mutatkozik meg: a trió hangzásvilága is kettős, hiszen a zenekarvezető által használt ütőhangszerek jelentős része a legősibb zenei ösztönöket idézi. A keretes dobok, a testdobolás, vagy akár cigány folklórból ismert kanna mind archaikus hangulatot ébreszt a hallgatóban. Míg a két gitáros, Fenyvesi Márton és Tóth István, sőt néha Dés András által is használt elektronika a 21. századot jeleníti meg.


Forrás: dehir.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések