Kölyökkorom óta imádom, valamiért midig makaróni (s nem spagetti) tésztával ettük rengeteget. Maga a mártás (hús nélkül) kifejezetten könnyű, pocakbarát meleg étel, lágyan fűszerezve bátran ajánlom IBS- és IBD-betegek számára. Most egy könnyebb, nyári variációt készítettem csirke-színhússal, télen a "klasszikus" marhahúsos változatát is gyakran fogyasztom, amely kifejezetten emésztést lassító hatással bír, de ez hús nélkül is igaz.
Hozzávalók / 6 adag
A mártás
1 kg sárgarépa
25 dkg fehérrépa
1 közepes db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1.5 dl tejföl
1 ek mustár
5 db babérlevél
2 késhegynyi kurkuma
1 db leveskocka (marha v. tyúkhús)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 l víz (kb.)
A hús
40 dkg csirkemell filé (v. 1 egész)
2 ek vaj
só ízlés szerint
4 csipet bors
2 dl alaplé (a mártás főzőleve)
A zsemlegombóc
2 db zsemle (friss v. szikkadt is tökéletes)
1 ek disznózsír
1 kis db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db tojás
2 dl tej
15 dkg finomliszt
1 csokor petrezselyem
só ízlés szerint
Elkészítés
A mártás
A répákat és a hagymát megpucoljuk, és közepesre aprítjuk. Az egészet egyben feltesszük főni, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Só, kevés bors, 4-5 babérlevél, kevés kurkuma és a leveskocka is belekerül. Forraljuk, majd lassú tűzön legalább 1/2 órán át teljesen puhára főzzük. Időnként megkeverjük, 1 alkalommal 2 dl-t főzőlevet félreteszünk a húshoz.
Amint a zöldségek puhára főttek, tűzről elvéve kivesszük a babérleveleket, és botmixerrel nem teljesen krémesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt és a mustárt, elkeverjük, ízlés szerint sózzuk, és ezzel a mártás kész.
A hús
~40 dkg vagy két közepes mellfilénkből az egyiket óvatosan két nagy, vékony szeletre vágjuk a másikat apróra felkockázzuk, mivel kétféle módon készítjük el:
I. Az apróra vágott húst egy lefedhető serpenyőben 1 ek vajon megpirítjuk, majd - ízlés szerint paprikával, borssal, fűszerezve, vagy natúrként hagyva – közepes lángon készre pirítjuk. Pár perc után levét engedi, majd amikor ez is elforr alóla, kész.
II. A két egész mellfilé mindkét oldalát sózzuk, és szolidan borsozzuk. Az imént használt serpenyőt elmossuk, majd 1 ek vajat olvasztunk benne, s a két szelet mindkét felét 1+1 perc alatt megpirítjuk. A mártás főzőlevéből kiporciózott lével felöntjük, és 25-30 perc alatt lefedve, alacsony lángon puhára pároljuk.
A zsemlegombóc
2 zsemlét minél apróbbra vágunk, 2 dl tejbe áztatjuk, 1tojást ütünk rá, sóval és petrezselyemmel gazdagon ízesítjük.
1 kisebb fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát nagyon finomra aprítunk, a vöröshagymát kevés zsíron megdinszteljük. A legvégén hozzáadjuk a fokhagymát, ne égjen le, mert megkeseredik!
Hozzáadjuk a a zsemlékhez, és kb. 10-15 dkg liszttel (amennyit felvesz) kézzel jól átgyúrva (a zsemlét közben teljesen összetörve), formázható állagú masszát készítünk.
Kisebb-nagyobb kb. barack méretű gombócokat formázunk két kanál, vagy a vizes kezeink segítségével, és enyhén sós vízben kifőzzük a gombócokat. 1-2 perc után feljönnek a víz tetejére, további 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük, és ezzel kész. Többféle módon is kifejezetten ízlésesen tálalható fogás!
0 Megjegyzések