A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Közös uniós politikai irányvonalról egyezik meg nyárig az osztrák koalíció

Az európai politikára vonatkozó különböző terveket közös állásponttá alakítja nyárig az osztrák koalíció, máskülönben a kormány elbúcsúzhat a komolyan vehető külpolitikától - mondta Christian Kern osztrák kancellár a Tiroler Tageszeitung című osztrák lapban csütörtökön megjelent interjúban.
A kancellár úgy vélte, hogy számos kérdésről, például a Törökországgal szembeni álláspontról egyetértés van, azonban egyéb külpolitikai témákban "nem ez a helyzet".

Ausztria 2018 második felében tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. 

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter február végén arról beszélt, hogy az unió hatékonyabb, egyszerűbb és demokratikusabb működése érdekében átfogó reformokat kell végrehajtani. A tervek szerint a külügyminiszter áprilisban Brüsszelbe látogat, hogy a többi 26 tagállammal együtt "közös nevezőket" találjon. 

Kurz tervei szerint még az út előtt bemutatja a kormánynak a reformterveket. Kern szóvivője szerint eddig még nem érkezett hasonló tervezet a kancelláriába. 

A Kurier című osztrák lap csütörtöktökön arról számolt be, hogy az osztrák külügyminisztérium által készített stratégiai dokumentum szerint Ausztria Törökországgal kötendő partnerségi szerződést javasolna az uniónak. A lap azt írja, hogy a dokumentumban sem Törökország uniós tagságáról, sem a személyek szabad mozgásának lehetőségéről nincs szó. 

Eszerint a megállapodás alapja a Törökországgal kötendő "korszerű vámunió" lenne, továbbá külügyi és biztonságpolitikai együttműködést is tartalmazna.

Sebastian Kurz külügyminiszter szerint elérkezett az idő, hogy Európa tisztázza kapcsolatát Törökországgal . 

"A nyugat-balkáni államokkal ellentétben Törökország évek óta távolodik az uniótól" - állapította meg a külügyminiszter, aki szerint a meghiúsult törökországi puccs csak felgyorsította ezt a folyamatot, és hatással volt az emberi jogokra, a jogállamiságra és a demokráciára is. 

Az osztrák minisztérium által megfogalmazott állásfoglalás az uniós tagállamokba tervezett török kampányrendezvényeket "elfogadhatatlan provokációnak" nevezte.
"Törökország uniós csatlakozása emiatt elképzelhetetlen" - állítja a dokumentum, amelyben az is olvasható, hogy Törökország fontos regionális és gazdasági szereplő, ezért mind az uniónak, mind Törökországnak érdekében áll, a szoros és együttműködő, egyenrangú kapcsolatok kialakítása. 

"A stratégiai dokumentum feltételezhetően kiélezi a diplomáciai feszültséget" - állapítja meg a Kurier című osztrák lap.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések